Soha többé nem akar tengert látni a csendes-óceáni hajótörött

Vágólapra másolva!
José Salvador Alvaregna történetének a hitelességében sokan kételkedtek, de az eddigi adatok neki adnak igazat: a cápavadász tényleg több mint egy éven át hánykolódott csónakjával a Csendes-óceánon.
Vágólapra másolva!

Soha többé nem akar visszatérni az óceánra, sőt még a tengerparti strandokat is kerülni akarja az a salvadori férfi, aki több mint egy éven át hánykolódott csónakjával a Csendes-óceánon, több ezer kilométerre elsodródva otthonától - közölték az orvosai.

Fredy Sermano, a San Salvador-i San Rafael kórház pszichiátriai részlegének vezetője csütörtökön elmondta, hogy José Salvador Alvaregnának nincs semmi komoly mentális problémája, de megpróbáltatásai miatt megmaradt benne a tengertől való félelem, és nem akar semmit sem tudni a jövőben a tengerről. Kerülni akarja minden lehetséges úton - magyarázta az orvos.

Alvarenga és társa 2012. november közepén indult cápavadászatra a Mexikói Chiapas államból, de a térségben tomboló heves vihar kisodorta a kicsi halászhajójukat a nyílt óceánra. Társa néhány hónap múlva meghalt, a rák- és cápahalász 2013. január végén vetődött partra a Csendes-óceán közepén fekvő Marshall-szigetek egyik zátonyán.

Alvarenga saját elmondása szerint madarakon, halakon élve, folyadékként teknősök vérét és saját vizeletét fogyasztva élte túl a nagy kalandot.

Sokan kételkedtek a hajótörött által elmondott történet hitelességében, ám az eddig megismert független adatok, például a mexikói eltűnés körülményei, alátámasztani látszanak a történet valódiságát. Salvadorban és az Egyesült Államokban élő családja, mexikói halásztársai megerősítették a férfi személyazonosságát. A férfit a héten szállították vissza szülőhazájába, Salvadorba.