Beverték egy képviselő orrát a török parlamentben

Beverték egy képviselő orrát a török parlamentben
Member of parliament (MP) from the main opposition Republican People's Party (CHP) Ali Ihsan Kokturk's nose bleeds as MPs from the ruling AK Party (AKP) and CHP scuffle during a debate on a draft law which will give the government tighter control over the appointment of judges and prosecutors, at a parliamentary session in Ankara on February 15, 2014. AFP PHOTO/STR
Vágólapra másolva!
Kormánya számos minisztere ellen indult korrupciós vizsgálatot, most beleszólna a bírók és az ügyészek kinevezésébe. A parlamenti vita során kitört verekdésben egy képviselőnek eltört az orra.
Vágólapra másolva!

Egy képviselő törött orra bánta a heves parlamenti vitát, amely a török igazságügyi reform vitáját kísérte. Az egész éjszakán át tartó, verekedésbe torkolló vita után a török parlament végül elfogadta azt a törvényt, amely nagyobb befolyást bizotsít a kormánynak a bírák és államügyészek kinevezésében. A verekedésben több tucatnyi képviselő részt vett, azt az ellenzéki politikust, akinek beverték az orrát, kórházba kellett szállítani.

Ali Ihsan Koktürk, a fő ellenzéki Köztársasági Néppárt képviselője a verekedés után Forrás: AFP

A török bírák és ügyészek legfelsőbb tanácsa korábban alkotmányellenesnek minősítette a törvénytervezetet, ennek ellenére végül simán megszavazták 210-28 arányban a parlamentben. Az elvileg független testület feladata a belső fegyelmi ügyek intézése, valamint a bírák és ügyészek kinevezése, illetve a döntés az előmenetelükről. A most elfogadott törvény az új bírák és ügyészek kinevezését az igazságügy-miniszter jóváhagyásához köti.

Az ellenzék szerint a kormány a testület jogainak a szűkítésével és az igazságügyi miniszter jogkörének a bővítésével meg akarja megfojtani a korrupciós ügyekben indított vizsgálatokat, amelyek egyebek között három miniszter fiai ellen is folynak.

Recep Tayyip Erdogan miniszterelnök "bírói puccsnak" minősítette a tavaly december 17-én kezdődött szerteágazó, a kabinet számos miniszterét is érintő korrupciós vizsgálatot, és válaszul a nyomozásban részt vevő rendőri és igazságügyi szervek tisztségviselőinek százait mozdította el posztjukról és a bírói kinevezések feletti ellenőrzés szigorítása is része a visszavágásnak. A minap az internet ellenőrzését szigorító törvénymódosításokat fogadtak el a parlamentben az abszolút többséggel rendelkező Igazság és Fejlődés Pártjának képviselői.

Így szabadultak el az indulatok Forrás: AFP

A kormányfő tábora szerint a korrupciós eljárások mögött a jelenlegi kormányfő szintén vallási-konzervatív elveket valló ellenlábasa, az Egyesült Államokban élő Fethullah Gülen iszlamista hangütésű hitszónok áll, akinek jelentős a befolyása a török bíróságokra és a médiára. Nils Muiznieks, az Európa Tanács emberi jogi biztosa korábban elítélte a törvénytervezetet.

Törökországban március 30-i helyhatósági választásokat, augusztusban pedig elnökválasztást tartanak.