Megbénította Japánt a több napja tartó havazás

japán, havazás, időjárás, elakadt járművek a 18-as számú főútin Karuizawa környékén
Trucks and vehicles are seen stuck on the road of National Route 18 in Karuizawa in Nagano prefecture, central Japan on February 17, 2014. A severe snowstorm sweeping across Japan has killed 19 people and left more than 1,600 injured as the extreme weather sparked widespread transport chaos. AFP PHOTO / JIJI PRESS JAPAN OUT
Vágólapra másolva!
Az autópályákon nem lehet járni, több tízezer ember van elzárva a világtól. Egy vonat háromszáz utassal napok óta vesztegel a hó fogságában.
Vágólapra másolva!

Japánban napok óta havazik, ami komoly fennakadásokat okoz az országban. A Nissan, a Honda, a Suzuki és a Fuji is leállította egyes gyáraiban a munkát, mivel akadozik az alkatrészellátás. Kedd reggel a Toyota autógyár három, a Daihatsu két üzemében megindult a gyártás, de több más autógyárban továbbra is szünetel a munka. A Nissan hétfő délután, a Honda pedig kedden állította le a termelést a havazás miatt megbénult szállítás okozta alkatrészhiány miatt. A Subaru modelleket gyártó Fujiban is leállt a munka, a Suzukiban pedig akadozik a termelés.

Hétfő este még hat prefektúrában, közöttük Tokióban több mint 9 ezer ember volt elzárva a külvilágtól a közlekedési káosz miatt. A hó fogságába került falvak kiszabadítására bevetették a védelmi erők egységeit is, a védelmi minisztérium mintegy ezer katonát irányított át hókotrásra és a havazással kapcsolatos egyéb munkákra.

Elakadt járművek Forrás: AFP/Jiji Press

A Tepco áramszolgáltató által ellátott területeken, ahol korábban legalább 246 ezer háztartásban szünetelt az áramszolgáltatás, kedden már csak mintegy 4300 háztartásban nem volt áram Tocsigi, Gunma, Szaitama és Jamanasi prefektúrákban. A hegyvidéki Jamanasi prefektúrában három szerelvény ötödik napja vesztegel a hó fogságában, mintegy háromszáz utasával együtt.

Keddre sikerült helyreállítani a forgalmat a Tokió környéki autópályákon és fontosabb utakon, és a környező térségekben is fokozatosan helyreáll a közlekedés. Néhány tokiói szupermarketben azonban kedden is hiány volt több áruból is a megbénult szállítás következtében.

Egy férfi az autóját tolja Tokióban Forrás: AFP/Yoshikazu Tsuno

Kedden a japán ellenzék keményen bírálta a parlamentben a kormányt, amiért akadozik a hó eltakarítása. A kormány válságstábot állított fel a havazás következményeinek felszámolására. Abe Sindzó miniszterelnök közölte: felgyorsítják a hóeltakarítást, hogy felkészüljenek a következő havazásra. Kedden újabb hóesés várható a Tokiótól nyugatra fekvő Kantó-hegység térségében.

Diákok Tokióban Forrás: AFP/Toru Yamanaka

Kedd reggel a Toyota autógyár három, a Daihatsu két üzemében megindult a gyártás, de több más autógyárban továbbra is szünetel a munka. A Nissan hétfő délután, a Honda pedig kedden állította le a termelést a havazás miatt megbénult szállítás okozta alkatrészhiány miatt. A Subaru modelleket gyártó Fujiban is leállt a munka, a Suzukiban pedig akadozik a termelés.