Szankciók várhatnak Ukrajnára

Vágólapra másolva!
Az ukrán vezetés próbálja meggyőzni a nyugati hatalmakat arról, hogy mindent megtesz a békéért, az ellenzék szerint viszont szó sincs arról, hogy megtalálnák a közös hangot a kormányzattal. Az Egyesült Államok Viktor Janukovicsot tartja felelősnek mindazért, ami jelenleg Ukrajnában zajlik. Az EU közben szankciókat fontolgat.
Vágólapra másolva!

Viktor Janukovics ukrán elnök azt követeli, hogy az ellenzék vezetői határolódjanak el a radikálisoktól, az ellenzék viszont a rendfenntartó erők visszavonását akarja elérni. Az ukrán tüntetések eddigi legvéresebb, 25 halálos áldozatot követelő napja után sem tűnik úgy, hogy az ukrán hatalom ki tudna egyezni a tüntetőkkel. Viktor Janukovics az ukrán nemzethez intézett felhívásában a közös nyelv megtalálásáról, és a kompromisszum megkötéséről beszélt. "Már elég drágán megfizettünk azoknak a becsvágya miatt, akik a hatalmat akarják megragadni. Ahhoz, hogy ez az ár ne legyen még magasabb, le kell ülni tárgyalni és megmenteni Ukrajnát" - áll a felhívásban.

Viktor Janukovics a tévében szólt az ukrán néphez Forrás: MTI/EPA/Szerhíj Dolzsenko

A Janukovics által emlegetett kompromisszumnak azonban egyelőre semmi jele. Vitalij Klicsko, az Ütés párt vezetője szerda hajnalban arról beszélt, hogy az elnök nem talált megoldást a kijevi erőszak beszüntetésére, és a tárgyalások kudarcba fulladtak. Ebben Klicsko szerint szerepet játszott az, hogy Janukovics azt követelte, a tüntetők feltétel nélkül hagyják el a Függetlenség terét, és tegyék le a fegyvereiket. Az ellenzéki vezető szerint viszont Janukovics egyáltalán nem a megfelelő módon reagált a kialakult helyzetre, és ezek után vissza is tért a tüntetések helyszínére.

Andrej Portnov, Viktor Janukovics kabinetfőnökének a helyettese közben a jogállam érveit hozta be a vitába, és arra figyelmeztetett, hogy a törvény szigorúan bünteti a fegyverek zsákmányolását, és a rendbontások során súlyos bűncselekmények történhettek.

A nyugati vezetőket sokkolta az erőszak

A külföld egyelőre csak nyilatkozatokban reagált arra, hogy Kijev belvárosában kedden elszabadult a pokol. Ban Ki Mun ENSZ-főtitkárt sokkolta az erőszak, de eddig csak arról beszélt, hogy a felek szüntessék be a vérontást.

Ennél közvetlenebb volt az egyeztetés Viktor Janukovics és Joe Biden között. Az amerikai alelnök telefonon közölte, hogy az ukrán kormány különös felelősséget visel a feszültség enyhítéséért, Viktor Janukovicsot pedig felszólította a kormányerők visszavonására, és arra, hogy gyakoroljon maximális önmérsékletet.

Keményebben fogalmazott Geoffrey R. Pyatt kijevi amerikai nagykövet, aki kedd éjjel az ukrán külügyminisztériumban folytatott megbeszélései után kijelentette, "ettől a pillanattól fogva az Egyesült Államok Viktor Janukovics elnököt tartja felelősnek mindazért, ami jelenleg Ukrajnában zajlik".

Közleményt adott ki John Kerry amerikai külügyminiszter is, amelyben azt hangsúlyozta, hogy elfogadhatatlan az erőszak alkalmazása. Szerhij Arbuzov ügyvezető ukrán miniszterelnök pedig Stefan Fülét, az Európai Unió bővítési biztosát próbálta meggyőzni arról, hogy az ukrán kormány mindent megtesz a rend helyreállításáért.

Carl Bildt svéd külügyminiszter a Twitteren reagált az ukrajnai eseményekre, és azt írta, hogy Viktor Janukovics kezéhez vér tapad. A Reuters jelentése szerint Laurent Fabius francia külügyminiszter elképzelhetőnek tartja, hogy szankciókat vezetnek be Ukrajna ellen, míg Donald Tusk lengyel miniszterelnök már készül is arra, hogy felszólítsa az uniós vezetőket, sújtsák szankciókkal Ukrajnát. Az Európai Bizottság elnöke egyelőre felszólította a feleket, hogy azonnal vessenek véget az erőszaknak, és kezdjenek értelmes párbeszédet.

Megszólalt az ukrajnai ortodox és a görög katolikus egyház is, és elítélte a testvérgyilkos erőszakot. A tüntetések központjához közeli Szent Mihály ortodox templomban rögtönzött klinikát hoztak létre, és a kijevi görög katolikus katedrálisban is kórházat állítottak fel.

Vlagyimir Putyin sajtófőnöke közben jelezte, hogy Oroszország nem fog beavatkozni. Az orosz külügyminiszter ugyanakkor azt mondta, Oroszország minden befolyását beveti, hogy ismét béke és nyugalom legyen Ukrajnában. Putyin elnök egyébként egyeztetett Janukoviccsal, de az orosz elnök szóvivője szerint nem adott tanácsot az ukrán kollégájának, és ezt a jövőben sem tervezi.