A kárpátaljai Che Guevara vette át a hatalmat Ungváron

Vágólapra másolva!
Megvonták a bizalmat Ungvár polgármesterétől a tüntetők nyomására hétfőn a városi önkormányzat képviselői, a város ügyeinek intézését a választásokig megbízott polgármesterként a tüntetések egyik vezetője végzi.
Vágólapra másolva!

A múlt év novembere óta tartó hatalomellenes ungvári tüntetések egyik fő követelése Viktor Pogorelov polgármester lemondása volt. Ungvár első emberét hivatali hatalommal való visszaéléssel, korrupcióval és gyanús privatizációs ügyletek fedezésével vádolták a tiltakozók.

Az ungvári önkormányzati képviselők Pogorelov lemondatása után a város polgármesteri hivatalának korábbi jegyzőjét, a 2004-es narancsos forradalom idején játszott szerepe miatt „kárpátaljai Che Guevara”-ként emlegetett Viktor Scsadejt, a mostani ungvári tüntetések egyik vezetőjét bízták meg ideiglenesen a város vezetésével.

Az ungvári önkormányzat ülésén Rosztiszlav Bulanov képviselő, a tiltakozó megmozdulások egyik szervezője bejelentette, hogy elhagyta Ukrajnát Kárpátalja megye kormányzója. Értesülései szerint Olekszandr Ledida testőrségével együtt Szlovákiába távozott. Az utóbbi napokban olyan hírek keltek szárnyra a kárpátaljai ukrán médiában, hogy a megye kormányzója lemondott, és egész családját Prágába menekítette.

Ungvári hírportálok hétfőn jelentették, hogy távozott tisztségéből Kárpátalja megye főügyésze is. Volodimir Korbanyt, akit alig néhány hónapja neveztek ki posztjára, a kárpátaljai média és az ungvári tüntetők korrupciós ügyletek eltussolásával, az Ungvár központjában található Korona szálló korrupciógyanús privatizációjában való közreműködéssel vádolták. A megyei ügyészség épülete előtt múlt pénteken tüntetőknek még azt mondta, nem fog lemondani tisztségéről.

Országos visszhangot keltett Ukrajnában, hogy szombaton az ukrán rendőrséggel együttműködő Jobboldali Szektor (Pravij Szektor) radikális csoport munkatársai korrupció gyanújával lefogták és Ungváron a megyei kormányzóság épülete előtt egy időre ragasztószalaggal oszlophoz kötözték, szégyentáblával a mellén Szerhij Harcsenkót, a csapi vámhivatal parancsnokát. A kormányzósági épületben tartott kihallgatása során a vámfőnök kamerák előtt mondta el, hogyan sarcolták a kijevi központból küldött, mindenkitől független megbízottak az ukrán-magyar határon a vállalkozók áruit, valamint a Dél- és Nyugat-Európában dolgozó nyugat-ukrajnai vendégmunkások küldeményeit szállító járműveket. Közlése szerint a Záhony-Csap közúti határátkelőhelyen hetente Ukrajna irányába áthaladó közel ezer kisbusz után, űrtartalomtól függően, egyenként 250–500 euró csúszópénzt szedtek, s az így begyújtött összegeket Kijevbe továbbították.

A vámparancsnokkal a kihallgatása után megíratták a felmondását, és felszólították, hogy 12 órán belül hagyja el Kárpátalja területét. Sajtóértesülések szerint Harcsenko vasárnap Szlovákiába távozott. A kárpátaljai médiában a 30 éves Harcsenkóról az a hír járta, hogy a csapi vámhivatal országos szinten is fontos vezetői tisztségét tavaly születésnapi ajándékként kapta sógorától, az időközben Oroszországba menekült Olekszandr Klimenko ukrán jövedéki és adóügyi minisztertől.