Az oroszok vámemeléssel fenyegetik az ukránokat

Vágólapra másolva!
Az orosz gazdaságfejlesztési miniszter szerint az ukránoknak joguk van a saját újtjukat járni, de ha az EU mellett döntenek, akkor azt nem hagyják szó nélkül. 
Vágólapra másolva!

Oroszország felemeli az Ukrajnából érkező árukat terhelő importvámokat, ha Kijev megköti a társulási és szabadkereskedelmi egyezményt az Európai Unióval (EU) - mondta az orosz gazdaságfejlesztési miniszter a Handelsblattnak.

A német üzleti lapban hétfőn megjelent interjúban Alekszej Uljukajev kifejtette, hogy Moszkva egyáltalán nem ellenzi Ukrajna és az EU szabadkereskedelmi megállapodását, de hangsúlyozza, hogy az jelentős kockázatoknak teszi ki Oroszországot.

Amennyiben a szerződést aláírják, Oroszországot "elárasztják az EU-ból érkező áruk", amelyeket a Független Államok Közösségének (FÁK) tagjai közötti szabadkereskedelmi megállapodás révén mind vámmentesen lehetne importálni Ukrajnából.

Ráadásul azok az ukrán termékek is az orosz piacon jelennének meg, amelyek nem felelnek meg az uniós előírásoknak. "Ezért azt mondjuk Ukrajnának, természetesen jogotokban áll a saját utatokon járni, mi viszont ebben az esetben kénytelenek leszünk megemelni az importvámokat" - mondta a miniszter.