Medvegyev fegyveres zendülésnek nevezte az ukrán tüntetéseket

Vágólapra másolva!
Oroszország szerint az új ukrán vezetés diktatórikus
Vágólapra másolva!

Az orosz külügyminisztérium felszólította hétfőn az ukrajnai válságban érintett összes felet, hogy ne engedje tovább romlani a helyzetet, terelje vissza törvényes keretek közé az eseményeket, és fékezze meg a hatalomra ácsingózó szélsőségeseket. A nyilatkozat szerint Moszkvában az a benyomás alakult ki, hogy a múlt pénteken külső támogatással kötött megállapodást csak arra használják, hogy elfedjék vele a hatalomváltás kierőszakolását.

Dmitrij Medvegyev miniszterelnök a BBC szerint „fegyveres zendülésnek” nevezte azt, ami Kijevben zajlik, és hozzátette, hogy a hatalom jelenlegi birtokosainak legitimációja nagy kétségeket ébreszt.

Az orosz külügyminisztérium a közlemény szerint úgy ítéli meg, hogy az ideiglenes ukrajnai hatóságok "diktatórikus" és "terrorista" módszerekkel nyomják el a különvéleményen lévőket Ukrajna különböző körzeteiben, és egyáltalán nincs szándék az egész Ukrajnára kiterjedő konszenzus felkutatására a nemzeti megbékélés érdekében.

Oroszországot különösen nyugtalanítják azok a szándékok, hogy nemzetközi szervezetek – mint az ENSZ Főtitkársága – igazolják ezt az irányvonalat. Moszkva szerint egyes nyugati országok igazából nem Ukrajna sorsáért aggódnak, hanem egyoldalú geopolitikai érdekekért – áll a dokumentumban. Nyugaton nem hallható az ukrajnai szélsőségesek bűnös cselekedeteinek, a náci és antiszemita megnyilvánulások elítélése sem – hangsúlyozza a nyilatkozat.

Az orosz külügyminisztériumot aggasztja az ukrán parlamentben elfogadott intézkedések törvényessége is. A forradalmi sürgősség alapján az ukrán parlament döntéseket és törvényeket hoz, amelyek közül egyesek megsértik az oroszul beszélő lakosság és más etnikai kisebbségek jogait. Álláspontja szerint az alkotmányos reformokat széles körben meg kell vitatni, és népszavazásra kell bocsátani.