Új ügyész, új kémfőnök, új jegybankelnök Ukrajnában

Vágólapra másolva!
Az ukrán parlament sorra váltja le a fontosabb állami tisztségviselőket, az alkotmánybírákat esküszegéssel vádolják.
Vágólapra másolva!

Az ukrán parlament elfogadta hétfőn Ihor Szorkin jegybankelnök lemondását, és helyére Sztepan Kubivot nevezte ki. Nagy többséggel jóváhagyta a parlament Valentin Nalivajcsenko kinevezését az ukrán biztonsági szolgálat (SZBU) élére. Nalivajcsenko, aki korábban az SZBU ügyeiben illetékes parlamenti különmegbízott volt, Olekszandr Jakimenkót váltja a szolgálat vezetői tisztségében.

Nagy többséggel elfogadta a parlament azt is, hogy a hírszerzés tevékenységének parlamenti ellenőrzését Viktor Gvozgy lássa el. A törvényhozás jóváhagyását adta ahhoz, hogy Oleh Mahnickijt nevezzék ki legfőbb ügyésznek.

A parlament elfogadta a politikai okokból elítéltek szabadlábra helyezéséről szóló javaslatot is. Az érintettek listáján 23 név szerepel. Döntött arról is, hogy az alkotmánybíróság öt tagját a mandátumának lejárta előtt visszahívja tisztségéből. A képviselők esküszegést vetnek - a parlament által delegált - öt alkotmánybíró szemére, és azt javasolták a főügyészségnek, hogy kezdeményezzen büntetőjogi eljárást az érintettek ellen.

Az ukrán alkotmánybíróságnak 17 tagja van, őket az államfő, a parlament és a bírók kongresszusa delegálja a testületbe. A parlament javasolta Olekszandr Turcsinov ideiglenes államfőnek és a bírók kongresszusának, hogy esküszegés miatt hívja vissza az alkotmánybíróságból az általuk delegált tagokat is. A parlamentnek az a kifogása az alkotmánybíróság ellen, hogy 2010-ben alkotmányellenesnek minősítette és megsemmisítette az elnöki hatalmat korlátozó 2004-es alkotmánymódosításokat.