A melegtörvény miatt bünteti Ugandát a Világbank

Vágólapra másolva!
Szokatlan lépés ez a pénzintézettől, mert általában kerüli a beavatkozást a politikába.
Vágólapra másolva!

A Világbank elhalasztotta egy 90 millió dolláros hitel folyósítását Ugandának amiatt, hogy az afrikai ország az eddiginél is szigorúbban bünteti a homoszexualitást. Szokatlan lépés ez a pénzintézettől, mert általában kerüli a beavatkozást a politikába.

A Világbank szóvivője közölte: csak abban az esetben folyósítják az összeget, ha megbizonyosodnak arról, hogy az új törvény nem befolyásolja negatívan a pénzintézet ugandai fejlesztési céljait.

Yoweri Kaguta Museveni ugandai elnök hétfőn írta alá a jogszabályt, amelynek alapján a sorozatos bűnelkövetők akár életfogytiglani börtönbüntetést is kaphatnak. A törvény már a homoszexualitás nyilvános támogatását is szankcionálja.

A törvényt kegyetlennek nevezte John Kerry amerikai külügyminiszter, a Nobel-békedíjas Desmond Tutu pedig a náci Németország vagy a dél-afrikai apartheid törvényeihez hasonlította.

A Világbank, amelynek 188 ország tagja, és amely a szegénység felszámolását célzó programokat támogat világszerte, általában tartózkodik attól, hogy beleavatkozzon az illető országok belpolitikájába vagy kényes ügyeibe, mint például a melegjogok érvényesülésébe, nehogy kiváltsa ezen országok ellenszenvét.

A bank jelenleg 1,56 milliárd dollárt tart készenlétben különböző ugandai tervek támogatására. A Világbankot megelőzően Norvégia és Dánia reagált úgy a törvényre, hogy visszatart Ugandának szánt segélyeket. Más országok is fenyegettek hasonló intézkedésekkel, az Egyesült Államok pedig bejelentette, hogy felülvizsgálja kapcsolatait a szegény afrikai országgal.