Hogyan állt bosszút egy újságírón Janukovics?

Vágólapra másolva!
Az elüldözött ukrán elnöknek nem véletlenül voltak fontosak a kijevi főteret körbevevő kordonok. A BBC riportere ezt a saját bőrén is megtapasztalta.
Vágólapra másolva!

Viktor Janukovics találékony, fantáziadús és határozott. Legalábbis ez volt az érzése a BBC riporterének, aki három évvel ezelőtt az akkor még a hatalma teljében lévő ukrán elnökkel az aranyozott kijevi elnöki palotában készített interjút. Justin Rowlatt nem kímélte Viktor Janukovicsot, aki szerinte úgy nézett ki, ésúgy beszélt, mint egy Scorsese-film egyik szereplője, és aki a ripoerter kérdéseiért aztán bosszút is állt.

Justin Rowlatt kitartóan érdeklődött Ukrajna korrupciós ügyei iránt, és szembesíteni próbálta az elnököt azzal a váddal, hogy a korrupciós szálak egészen az ukrán vezetésig elérnek, de Janukovics összeszedetten tért ki a kérdések elől. Amikor azonban a BBC újságírója arról érdeklődött, miért veszik körbe kordonok és miért őrzik rendőrök Kijev főterét, a Majdant, Janukovics arca elsötétedett.

A Majdan természetesen szimbolikus jelentőséggel bírt már a mostani tüntetéssorozat előtt is, és nagyon fontos szerepe volt Janukovics politikai karrierjének az alakulásában. 2004 telén itt zajlott le a narancsos forradalom, amikor ukránok tízezrei tiltakoztak a szerintük elcsalt választási eredmények ellen, és követelték az elnök távozását. Janukovicsnak mennie kellett. Igaz, 2010-ben, egy újabb választáson visszatért. Az ukránok azonban továbbra is úgy gondolták, hogy az ő elnöksége alatt az ország kevésbé lesz demokratikus és szabad, és sokak szemében ennek pont a Majdant körülvevő kordonzár volt a jelképe.

Janukovicsnak persze végül volt válasza a kordonokat firtató kérdésre: azt mondta, a tér burkolata megsérült, és a javítási munkálatok idejére szükség van az elkerítésre. Pár perccel később azonban jelezte, hogy az interjúnak vége.

Egy héttel később pedig édes bosszút állt. Több birt lapban is megjelent ugyanis, hogy a BBC riportere méltatlan ruházatban – farmerben, nyakkendő nélkül – készített interjút az ukrán elnökkel. Justin Rowlatt azonnal divatszakértők kereszttüzében találta magát. Rowlatt úgy véli, egy Janukovicshoz közeli forrás kürtölhette világgá a farmeres divatbakit.

A BBC riporterét ezért sem lepte meg, hogy Janukovics elegáns öltönyben, tökéletesen megkötött nyakkendővel tartott sajtótájékoztatót a napokban arról, hogy őt senki sem döntötte meg, és az ország irányítását egy illegitim kormány vette át. Ezért is, biztosra vehető, hogy Janukovics harcolni fog.