Putyin: Megtehetnénk, de nincs szükség Ukrajna lerohanására

ukrajna, oroszország, válság, háborús fenyegetés
Vlagyimir Putyin orosz elnök sajtótájékoztatója az ukrajnai helyzetről 2014. március 4-én
Vágólapra másolva!
Erőszakos és alkotmányellenes hatalomátvételnek nevezte Vlagyimir Putyin az ukrán elnök leváltását. Az orosz elnök azt mondta, nincs szükség a fegyveres erők ukrajnai bevetésére, de a lehetőség megvan rá, és nem zárták ki végleg ezt a lehetőséget. A kapcsolat Ukrajnával a választások után állhat helyre, de addig is elkezdik a hivatalos kapcsolatfelvételt, közölte.
Vágólapra másolva!

Nincs szükség az orosz fegyveres erők ukrajnai bevetésére, de a lehetőség megvan rá, nem zárták ki a lehetőségét, jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök Moszkva környéki rezidenciáján tartott sajtótájékoztatóján. Először szólalt meg azóta, hogy orosz seregek nyomultak a Krímbe. Azt mondta, hogy az orosz hadsereg jelenléte tovább nem szükséges, de a közelben marad, ha szükség lenne rá. Oroszország fenntartja a jogot, hogy minden eszközzel megvédje az Ukrajnában élő polgárait, közölte.

Úgy véli, nemzeti radikálisok tartottak a Krím félsziget felé, ezért volt szükséges az orosz bevonulás, amit finoman, erőszak alkalmazása nélkül hajtottak végre. Hozzátette: Moszkva nem vizsgálja annak a lehetőségét, hogy a Krím félsziget Oroszország területéhez csatlakozzon.

Putyin közölte, hogy Oroszország nem akar háborúzni az ukrán néppel. "Csak akkor harcolna, ha meg kellene védenie az ukrán lakosságot" - mondta. Az elnök helyi önvédelmi egységeknek nevezte a Krímben megjelent, jelzés nélküli katonai egyenruhába öltözött fegyveresek csoportjait, amelyek blokkolták az ukrán hadsereg egységeinek létesítményeit és mozgását. Vlagyimir Putyin cáfolta, hogy Moszkva ösztönözné az általa önvédelmi egységeknek nevezett csoportok tevékenységét.

Putyin sajtótájékoztatója az ukrajnai helyzetről Forrás: AFP/RIA Novosti/Elnöki sajtószoglálat/Alexey Nikolsky

Az orosz elnök szerint az Ukrajnával való kapcsolat csak akkor állhat teljesen helyre, amint megválasztották az új ukrán elnököt. De az élet addig sem áll le, ezért Putyin elrendelte, hogy Dmitirj Medvegyev kezdje meg a kapcsolatfelvételt Arszenij Jacenyjukkal, ahogy az orosz minisztériumok is felveszik a kapcsolatot ukrán megfelelőikkel.

"A nyugati országok sokszor tartják az orosz lépéseket illegitimnek, de nézzük meg, mit tett Amerika Afganisztánban, vagy Irakban. Oroszország betartja a nemzetközi jogot, és betartotta Ukrajnában is, miután az ország legitim elnöke, Viktor Janukovics kérte a segítségét. Meg akarjuk védeni az ukrán népet, ez egy humanitárius küldetés, és senkit sem akarunk rabszolgasorba taszítani" - mondta Putyin. "Azok, akik meg akarják büntetni Oroszországot, jobban teszik, ha gondolkodnak, mert a következmények, az elszenvedett kár, nem csak Oroszországot fogja érinteni", közölte. A hadgyakorlatokról úgy nyilatkozott: nem volt közük az ukrajnai eseményekhez, és azért nem jelentették be őket korábban, mert meglepetésnek szánták. Az orosz elnök pénzügyi segítséget ígért a Krím félszigetnek, konkrétumokat nem említve.

Putyin azt mondta, Ukrajnában erőszakos és alkotmányellenes hatalomátvétel történt, amely következmények nélkül zajlott le. Viktor Janukovics minden ellenzéki követelésnek eleget tett, szinte átadta a hatalmát, miközben elvesztette az esélyét arra, hogy újraválassza az ukrán nép. Az új ukrán vezetés illegitim, jogi értelemben Viktor Janukovicsnak kellene vezetnie Ukrajnát, közölte. Putyin szerint nem egyértelmű, kik voltak azok a mesterlövészek, akik a tömegbe lőttek Kijevben. "Viktor Janukovics biztosított arról, hogy ő nem adott ki tűzparancsot. Az is egy lehetőség, hogy az ellenfelei által felbérelt provokátorok gyilkoltak", mondta.

További részletek a percről percre tudósításunkban.