Vágólapra másolva!
Hat vadászgép és egy légi tanker érkezik, az ukrajnai válság miatt.
Vágólapra másolva!

A Pentagon több mint kétszeresére emeli azoknak az amerikai harci gépeknek a számát, amelyek a balti államok légterének a NATO által biztosított ellenőrzésében vesznek részt.

Az ukrajnai válságra adott amerikai válaszlépések keretében az Egyesült Államok egy légi utántöltő gépet is küld a misszió megerősítésére. Egy névtelenül nyilatkozó amerikai illetékes szerint az Egyesült Államok a Baltikumban jelen lévő, eddig négy F-15-ös vadászgépből álló köteléket további hat F-15-össel és egy KC-135-ös légi tankerrel erősíti meg.

Chuck Hagel amerikai védelmi miniszter korábban bejelentette, hogy a Pentagon intenzívebbé fogja tenni a lengyel légierővel folytatott közös kiképzést, és megerősíti az amerikai szerepvállalást a balti államoknak a NATO által egy évtizede biztosított légtérvédelmében.

Az Egyesült Államok januárban vette át a litván, a lett és az észt légtér ellenőrzését. A tervek szerint négy magyar Gripen vadászgép pedig jövő januártól járőrözik majd a balti államok felett. Szenátusi meghallgatásán a Pentagon vezetője azt is elmondta, hogy Washington megerősíti a közép- és kelet-európai NATO-szövetségeseinek védelme iránti elkötelezettségét, válaszul az ukrajnai Krím félsziget orosz megszállására.