A Gazprom megemeli az Ukrajnának szállított gáz árát

Vágólapra másolva!
Még így is kevesebbet fizetnének, mint az európai uniós társulási szerződés felrúgása előtt. Kijev közben zárolta a krími autonóm köztársaság számláit.
Vágólapra másolva!

Oroszország még decemberben csökkentette az Ukrajnának szállított földgáz árát ezer köbméterenként mintegy 400 dollárról 268,50 dollárra azt követően, hogy Ukrajna az európai uniós társulási szerződés helyett az Oroszországgal folytatott kapcsolatok megerősítése mellett döntött. Jurij Prodan energiaügyi miniszter azt mondta, az orosz vállalat valószínűleg a második negyedévben megemeli az Ukrajnának szállított földgáz árát. "A második negyedévben 368,50 dolláros gázárra számítunk" - mondta a miniszter.

Közben meghatározatlan időre beszüntette a Krím félszigetre szóló vonatjegyek elővételi árusítását vasárnap az Ukrán Államvasutak (Ukrzaliznica), de az érvényes jeggyel rendelkező utasokat eljuttatja úti céljukba. Rusztam Tyemirgalijev krími miniszterelnök-helyettes vasárnap bejelentette, hogy a Krím és Oroszország közötti vasúti összeköttetés Ukrajna megkerülésével, az oroszországi Krasznodari területen át is megszervezhető. Mint mondta, arra készülnek, hogy a vonatszerelvényeket kompokkal Kubany-vidékre szállítják. Hozzátette, számítanak arra, hogy felgyorsul a Krímet a Kubany-vidékkel összekötő, a Kercsi-szoroson átívelő híd építése, és a krími lakosok kényelmesen utazhatnak Oroszországba. Tyemirgalijev azt is közölte, hogy Kijev lekapcsolta az ukrán államkincstár krími részlegének számítógépes rendszerét, és zárolta az autonóm köztársaság számláit.