A kiszakadásért tüntettek Donyeckben

Vágólapra másolva!
Népszavazást követeltek az Oroszországhoz való csatlakozásról. Közben a Krímben elfoglaltak egy újabb repteret a nem hivatalos orosz katonák.
Vágólapra másolva!

Közel tízezer oroszbarát tüntető követelte az Oroszországhoz való csatlakozásról szóló népszavazás kiírását az ország keleti részén fekvő Donyeckben.

A tüntetők dél körül kezdtek gyülekezni a Lenin téren, ahol már szombaton is több ezren tüntettek. A megmozdulás részvevői orosz zászlókat lengettek, a kommunista pártot éltették. A tömeg egyperces néma csenddel adózott a kijevi februári tüntetésekben életüket vesztett rendőrök emlékének.

"Nem akarunk belépni sem a NATO-ba, sem az Európai Unióba, nem támogatjuk a kijevi kormányt: senki nem választotta meg őket, magukat jelölték ki" - mondta az egyik résztvevő, mielőtt kitűzték volna az orosz lobogót a helyi rendfenntartó erők központjára.

A keleti Luganszk városában sem volt nyugodt a hangulat, oroszpárti tüntetők ezrei rohamozták meg a megyei adminisztráció székhelyét, majd elzavarták hivatalából a nemrég kinevezett kormányzót.

Közben a Krím félszigeten újabb katonai repülőteret zártak körbe oroszbarát, katonai egyenruhás fegyveresek vasárnap a Krímben. A repülőtér Szaki falu közelében van.