Egyre rejtélyesebb a malajziai utasszállító eltűnése

Vágólapra másolva!
Egyre több szakértő furcsállja a malajziai utasszállító eltűnésének körülményeit. A hatóságok továbbra sem találtak roncsokat, és már a terrorcselekményt sem zárják ki. Gyanús az is, hogy a gép két utasa lopott, egy osztrák és egy olasz állampolgár nevére kiállított útlevéllel jutott fel a gépre.
Vágólapra másolva!

A több mint 24 órája eltűnt malajziai utasszállító repülőgép után kutató vietnami hajók és repülőgépek nem találtak roncsokat a Dél-kínai-tengernek azon a részén, ahol nyoma veszett a járatnak és két nagy olajfoltot láttak, miközben szakértők már azt sem zárják ki, hogy terrorcselekmény történhetett a gép fedélzetén.

A Malaysia Airlines légitársaság közleményben úgy fogalmazott, hogy a legrosszabbtól tart, vagyis utalt arra, hogy helyi idő szerint szombat hajnalban eltűnt gép lezuhanhatott 239 emberrel a fedélzetén.

A vietnami légierő gépei szombaton két olajfoltot is láttak a Dél-kínai-tengeren abban a térségben, ahol a repülő a feltételezések szerint eltűnt. Két, egymástól mintegy 500 méterre párhuzamosan húzódó, 15-20 kilométer hosszúságú olajfolt lebegett a vízen. A vietnami hadsereg hajókat küldött a helyszínre, a közlekedési miniszterhelyettes vasárnap közölte, hogy a térségben nem találtak roncsokat.

A malajziai hatóságok a kutatási területek kiterjesztették az ország félszigeti részének nyugati partvidékéig, mert az ottani közlekedési miniszter szerint nem zárható ki, hogy a gép visszafordult.

A légitársaság bejelentette, hogy egy katasztrófahelyzetek kezelésére szakosodott atlantai céggel együttműködve folytatja a gép keresését. Emellett az amerikai közlekedésbiztonsági hatóság is nyomozócsoportot küldött Malajziába, és a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) is bekapcsolódott a történtek kivizsgálásába. Washingtoni illetékesek azzal indokolták az FBI szerepvállalását, hogy amerikai állampolgárok is voltak a gépen, illetve tisztázni szeretnék, hogy terroristáknak köze lehetett-e a Boeing 777-200-as gép eltűnéséhez. Hisammuddin Hussein malajziai közlekedési miniszter sem titkolta, hogy a hatóságok a terrorcselekmény lehetőségét is vizsgálják.

Már szombaton gyanússá vált, hogy a gép két utasa lopott, egy osztrák és egy olasz állampolgár nevére kiállított útlevéllel jutott fel a gépre. Vasárnap azonban a malajziai hatóságok közölték, hogy legalább két másik állampolgár azonosságát vizsgálják külföldi nagykövetségek közreműködésével, illetve amerikai szakértők segítségével átfésülik az egész utaslistát.

A Kuala Lumpurból Pekingbe tartó Boeing 777-200-as típusú gép helyi idő szerint szombat hajnalban, mintegy két órával - újabb jelentések szerint csak egy órával - a felszállás után tűnt el, fedélzetén 227 utassal és 12 fős személyzettel. Az utasok közül 154-en kínaiak voltak. Vasárnap közölte a Freescale Semiconductor nevű, integrált áramköröket gyártó amerikai vállalat, hogy 12 malajziai és 8 kínai alkalmazottja volt a gépen.

Egyelőre nincs bizonyíték arra, hogy terrorcselekmény történt a fedélzetén, de egyre több szakértő furcsállja a gép eltűnésének körülményeit. Leginkább azt, hogy a pilóták nem adtak le vészjelzéseket, ami arra utal, hogy valami váratlan esemény történhetett, és nem volt rá idejük. Arra is felhívják a figyelmet, hogy amikor megszakadt a géppel a kapcsolat, nem voltak szélsőséges időjárási körülmények a térségben, ráadásul a gép körülbelül 10,6 kilométeres, biztonságos magasságban repült. Légi balesetek a legritkább esetben történnek ilyen repülési magasságban, amikor már sok idő - adott esetben két óra - telt el a felszállás óta, és a járat még nem készül leszállásra sem.

Egy, a nyomozásban részt vevő tisztségviselő a Reutersnek arról beszélt, elképzelhető, hogy a gép már a levegőben szétesett, ezért nem találják a roncsait. A vietnami hatóságok közben azt közölték, hogy az egyik katonai gépük talált egy tárgyat, amely a gép egyik darabja lehet.

A vietnami hatóságok nagy erőkkel kutatnak a roncsok után, Malajzia pedig 15 repülőgéppel és kilenc hajóval vesz részt a keresésben. Vasárnap amerikai és kínai hadihajók indultak útnak abba a térségbe, ahol szombat hajnalban nyoma veszett a Malaysia Airlines utasszállító repülőgépének. Az amerikai hadiflotta egy rombolót küldött, fedélzetén két helikopterrel. Útnak indult továbbá az okinavai amerikai támaszpontról egy repülőgép, amely fedélzetén a kutatáshoz használható különleges radarberendezés van. A kínai haditengerészet két hadihajót küldött a térségben. Az egyiken életmentő felszerelések, víz alatti kutatásra alkalmas műszerek vannak, illetve vizet és élelmet, két helikoptert, 30 orvost és ápolót, tíz búvárt és 52 tengerészgyalogost szállít.