Orosz katonák elfoglaltak egy ukrán határőrposztot

Vágólapra másolva!
Egymás után építik ki az őrhelyeket a Perekopi-földszorosban. A brit külügyminiszter szerint viszont Oroszország súlyosan elszámította magát a krími katonai akcióval.
Vágólapra másolva!

Orosz katonák elfoglaltak vasárnap reggel egy ukrán határőrposztot a Krímben, és egymás után építik ki az őrhelyeket a Perekopi-földszorosban. Az Unian ukrán hírügynökség szerint egy oroszországi katonából álló harminc fős csoport helyi idő szerint reggel hat órakor kerítette hatalmába az őrhelyet Csernomorszkoje faluban.

Az interfax.ru hírportál vasárnap jelentette: a krími hatóságok a Krímet és Oroszországok közvetlenül összekötő vasútvonalakat akarják kiépíteni oly módon, hogy a sínek a Krím félszigetet a dél-oroszországi Krasznodari területtől elválasztó Kercsi-szoroson keresztül haladjanak, így azok a jövőben elkerülnék az ukrán területet.

William Hague a BBC televízió vasárnapi politikai magazinműsorában - arra a riporteri kérdésre, hogy Putyin hazudik-e, amikor azt mondja, hogy az orosz hadsereg nincs jelen a Krímben - kijelentette: egyértelműen orosz katonák vannak a térségben. "Orosz (katonai) felszereléssel ellátott embereket látunk, akiken nincs feltétlenül (azonosító) jelzés, de minden bizonyíték arra vall, hogy orosz katonákról van szó" - mondta Hague. A brit külügyminiszter kizárta a külső katonai válaszlépés lehetőségét, hozzátette ugyanakkor, hogy Oroszország súlyosan elszámította magát a krími katonai akcióval.

Közben az ukrán védelmi minisztérium cáfolta a hírt, amely szerint rakétákat, lőszereket és robbanóanyagot loptak volna el a Lembergben állomásozó légi szállítású ezred raktáraiból. A védelmi tárca szerint a lopásról szóló híresztelés nem más, mint szemenszedett hazugság.Valentin Radik alezredes, a 80. számú légi mozgatású ezred helyettes parancsnoka a sajtónak elmondta: „az egység egész fegyverzete és lőszerei a helyükön vannak, megbízható őrizet alatt.”

A védelmi minisztérium arra kérte az újságírókat és a tömegtájékoztatási eszközöket, hogy tartózkodjanak álhírek közreadásától, mert azokkal pánikot kelthetnek a lakosság körében. A tárca szerint sajtóközpontja éjjel-nappal az újságírók rendelkezésére áll, és minden szükséges tájékoztatást megad a hozzá fordulóknak.