Éhezteti a menekülteket a szíriai vezetés

szíriai ételosztás, menekülttábor
A handout picture released by the United Nation Relief and Works Agency (UNRWA) on February 26, 2014 shows residents of Syria's besieged Yarmuk Palestinian refugee camp, south of Damascus, crowding a destroyed street during a food distribution led the UN agency, on January 31, 2014. AFP PHOTO/HO/UNRWA === RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / HO / UNRWA" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS ===
Vágólapra másolva!
Húszezer ember éhezik Damaszkusz peremén, egy kormányerők által körülzárt menekülttáborban. Az emberek macskákat és kutyákat kénytelenek enni, az utcán élelem után kajtatókat orvlövészek fenyegetik. A jogvédők szerint a rezsim háborús bűnt követ el az emberek szándékos éheztetésével.
Vágólapra másolva!

Háborús taktikaként alkalmazza az éheztetést a szíriai rezsim - állítja az Amnesty International nemzetközi jogvédő szervezet egy új jelentése. Az Amnesty szerint az éheztetés miatt már sok tucat ember vesztette életét a damaszkuszi Jarmuk táborban, ahol, „katasztrofális humanitárius helyzet” alakult ki.

Az 1948-ben alapított táborban 17-20 ezer ember él, zömében palesztin és szíriai menekültek. 2012-ben heves harcok alakultak ki miután bevették magukat a táborba szíriai rezsim elleni fegyveresek.

A tábor eredetileg 180 ezer fős plaesztin lés több százezer fős szíriai lakosságának a többsége el tudott menekülni, de körülbelül 20 ezren csapdába estek, miután tavaly júliusban beszorította őket ide a szíriai hadsereg. Azóta jóformán senkit és semmit - élelmet, gyógyszereket, egészségügyi felszerelést - sem engednek be a területre, ahol sok idős ember és kisgyermekes család rekedt.

Tömeg egy korábbi ételosztáskor a táborban Forrás: AFP

A táborban 2013 áprilisa óta nincs áram, a kórházak java része bezárt, miután kifogytak az alapvető egészségügyi eszközökből. Az ENSZ korábban juttatott ide élelmiszer-segélyt, de amióta a múlt hónapban a lázadók és a kormányt támogató palesztin fegyveresek között felbomlott a tűzszüneti megállapodás, leállították a segélyezést.

A kormányerők támadásai, az orvlövészek és az éhezés miatt közel 200 ember vesztette életét tavaly nyár óta a jogvédők szerint. Ezen felül nagyon sokan hunytak el kezeletlen sérülésekbe és betegségekbe

Philip Luther, az Amnesty közel-keleti igazgatója szerint a szíriai hadsereg háborús bűnöket követ el itt. Az emberek kínjukban macskákat és kutyákat esznek, és az utcákon élelem után kutatókat orvlövészek célozzák.