Betiltották az ukrán nyelvet Szevasztopolban

Vágólapra másolva!
A Krím hamarosan csatlakozna a rubelövezethez is. A tatárok nyelvhasználatát semmiben sem akarják korlátozni. 
Vágólapra másolva!

Betiltotta az ukrán nyelv használatát a hivatali ügyintézésben, és az orosz nyelv alkalmazására tér át a speciális jogállású Szevasztopol krími város állami közigazgatási hivatala. Ugyanezzel a rendelettel az oroszt nyilvánította a város állami szerveinek hivatalos nyelvévé – írta a liga.net ukrán hírportál. A rendelet értelmében 2014. március 12-től csak orosz nyelven készülhetnek a hivatalos iratok a szevasztopoli városi közigazgatási hivatalban.

Szerhij Akszjonov krími kormányfő hétfőn egy orosz hírügynökségnek nyilatkozva kijelentette, hogy a Krímben szinte senki nem beszél ukránul, ezért a félszigeten két nyelv, az orosz és a krími tatár lesz használatban. „Mindenkinek lehetőséget fogunk biztosítani anyanyelve fejlesztésére, a krími tatárok nyelvhasználatát semmiképpen nem fogjuk korlátozni. A köztársaság területén kétnyelvűség lesz, ez biztos” – mondta a kormányfő, aki nem tudja, hogy mi lesz a Krímben az ukrán nyelvvel, amit szerintejó, ha az emberek egy százaléka használ a mindennapokban.

Twitter-oldalán Akszjonov hétfőn azt is bejelentette, hogy a Krími Autonóm Köztársaság pénzügyminisztériuma kedden tervezetet nyújt be a Krímnek a rubelövezetbe történő belépéséről. „Arra törekszünk, hogy a hivatalos fizetőeszköz cseréje fájdalommentes legyen mind a lakosság, mind a vállalkozások számára” – írta a krími miniszterelnök.