Az oroszok leadták az első lövéseket a Krímben

Vágólapra másolva!
Leadták az első lövéseket a Krímben az oroszok, amikor megpróbáltak birtokba venni egy laktanyát. Közben behívókat kapnak a katonaviselt, hadköteles korú férfiak Ukrajnában, Lemberg megyében. Az ukrán hadsereg szerint azokat hívják be, akik olyan képzettséggel rendelkeznek, amelyből a hadseregben hiány van. 
Vágólapra másolva!

Automata fegyverekből tüzet nyitottak hétfőn orosz katonák a Krím félszigeten, egy ukrán haditengerészeti támaszpont elfoglalása során - jelentette az Interfax hírügynökség egy ukrán tisztségviselőt idézve.

Az ukrán haditengerészet gépkocsizó zászlóaljának névtelenül nyilatkozó tisztségviselője szerint a Bahcsiszaraj közelében található katonai bázisra helyi idő szerint nem sokkal délután két óra után törtek be orosz egyenruhások, akik elvették az ott tartózkodó ukránok mobiltelefonjait, valamint megpróbálták birtokba venni a támaszponton lévő járműveket is. Az akció során egyik ukrán katonának sem esett bántódása. A bázis parancsnoka tárgyalásos úton igyekezett megakadályozni a támaszpont orosz megszállását.

Rakétaegység, katonai kórház orosz kézen

Az orosz erők már számos ukrán katonai létesítmény felett átvették az ellenőrzést a fekete-tengeri félszigeten, de fellépésük során eddig egyszer sem adtak le lövéseket. Hétfőn a bahcsiszaraji támaszponton kívül elfoglalták a Csornomorszkojében lévő ukrán rakétaegységet. A rakétaegységnél hajnalban jelent meg 200 orosz katona és 14 teherautó. A katonák ostrommal és fegyverhasználattal fenyegetőzve hatoltak be, lefegyverezték az őrséget és az ott lévő katonákat, majd arra kényszerítették őket, hogy adják le a fegyvereket a raktárba, pecsételjék le a raktárt, és hagyják el a bázist.

"Önvédelmi" csoportok tagjai hatalmukba kerítették a szimferopoli katonai kórházat is. Az ukrán védelmi minisztérium szerint ismeretlenek elszállították a kórház parancsnokát, és nem engedik vissza az intézménybe. A kórház parancsnokságát és egészségügyi személyzetét a létesítmény klubjában tartják elzárva. A kórházban húsz súlyos beteget ápolnak, egyiküket az intenzív osztályon. A katonai orvosok nem tudnak segítséget nyújtani a betegeknek - írta az UNIAN ukrán hírügynökség.

Jönnek a behívók Lvivben

Megkezdték a fegyveres erőkben alkalmazható képzettséggel rendelkező hadköteles férfiak behívását az ukrán hadseregbe Lemberg (Lviv) megyében - közölte hétfőn az ukrán haderő nyugati műveleti parancsnoksága. A parancsnokságot a zik.ua lembergi hírportál kereste meg, miután a megyében hadköteles férfiak címére katonai behívók érkeznek azzal, hogy úti csomaggal jelenjenek meg a megjelölt gyűjtőhelyen.

A hadsereg egyik szóvivője szerint az Ukrajnát érő külső katonai fenyegetés miatt vált szükségessé a hadkötelesek behívása. „Valóban kapnak behívót a hadkötelesek, de elsősorban azok, akik katonaviseltek, azaz korábban szolgáltak a fegyveres erőknél, rendelkeznek katonai tapasztalattal, és - ami a legfontosabb - olyan szakmai képzettségük van, amiből hiány van a hadseregben” - mondta a szóvivő, aki szerint jelenleg folyik az ilyen jellegű humán erőforrásnak a felmérése.

A behívottakat besorozzák, majd különböző katonai egységekbe irányítják őket, ahol harci és egyéb kiképzést kapnak, és felkészülnek a szolgálatra. Arra a kérdésre, hogy a Lemberg megyében behívottakat átvezényelhetik-e Ukrajna más régióiba, azt válaszolta, a hadsereg az egész országot lefedő rendszer, "a katonának oda kell mennie, ahová a haza küldi".

Ukrajna és elsősorban a zömében oroszok lakta Krím félsziget orosz katonai nyomásnak van kitéve amióta elüldözték Viktor Janukovics oroszbarát ukrán elnököt. Az orosz hadsereg megszállta a félszigetet, amelynek vezetése Oroszországhoz akar csatlakozni. Ezt annyira komolyan gondolják, hogy hétfőn az oroszt tették meg hivatalos nyelvnek, és betiltották az ukránt.

Eközben az Európai Unió újabb szankciókat vezethet be Oroszországgal szemben. Várhatóan egy hét múlva, március 17-én döntenek majd arról az EU külügyminiszterei, hogy beutazási tilalommal és számlák befagyasztásával büntessenek a krími orosz megszállás miatt. John Kerry amerikai külügyminiszter pedig lemondta hétfőre tervezett moszkvai útját.