Megöltek egy négy éve halott drogbárót

Életét vesztette egy tűzharcban Nazario Moreno, drogbáró, mas loco
Mexican marines and soldiers guard the surroundings of the morgue where the alleged corpse of Nazario Moreno aka "El Chayo", the leader of "Los Caballeros Templarios" drug cartel, remains in Apatzingan, Michoacan, Mexico on March 9, 2014. Mexican drug lord Nazario Moreno, who operated in the region of Michoacan (west), was killed Sunday morning in a confrontation in spite of being considered officially dead since 2010. AFP PHOTO / ENRIQUE CASTRO
Vágólapra másolva!
Életét vesztette egy tűzharcban Nazario Moreno, a La Familia Michoacana drogkartell feje. Négy éve hasonló hírek terjedtek el, de most úgy tűnik tényleg végeztek a drogbandát szektává szervező narkószenttel.
Vágólapra másolva!

Minden jel arra mutat, hogy egy négy éve halottnak nyilvánított mexikói drogbáróval végeztek vasárnap a helyi hatóságok. Jelenleg a DNS-vizsgálat eredményére várnak, amely megerősíti az eddigi bizonyítékokat, hogy az ország nyugati részén a mexikói tengerészgyalogság és egy drogkartell fegyveresei közötti összecsapásban valóban a csak legőrültebbnek (El Mas Loco) nevezett Nazario Morenót ölték meg Tumbiscatióban.

Pedig korábban a mexikói hatóságok úgy tartották nyilván, hogy a férfivel 2010 év végén végeztek - ugyancsak egy fegyveres csetepaté során. Moreno a később templomos lovagokként is emlegetett a La Familia Michoacana drogkartell feje volt. Jehova tanújából lett drogbáróvá, és azzal helyezte új alapokra a drogkereskedelmet, az emberrablásokat és a zsarolásokat, hogy szervezetét egyfajta vallási szektaként működtette. A saját mondásaiból és intelmeiből összeállított kis bibliaszerű könyv viselése például minden emberének kötelező volt.

Őrség a hullaház körül, ahol Moreno holtteste van Forrás: AFP/Enrique Castro

Mivel holtteste 2010-ben nem került elő, sokan úgy vélték, hogy életben maradt, és valójában ő vezeti a templomosokat. Egyfajta népi hősi imidzset épített magának Michoacán államban, ahol egyfajta narkószentként vált mitikus alakká, még szentélyeket is állítottak neki. Többen be is számoltak arról, hogy látták, sőt az a mendemonda is járta, hogy alkalmanként Assisi Szent Ferencnek öltözve jelenik meg.

Vasárnapi ezúttal véglegesnek tűnő megölése beleillik a mexikói hatóságok drogkartellek elleni akciósorozatába. Februárban elfogták a legkeresettebb drogbárót, Joaquín El Chapo Guzmánt, a Sinaloa kartell 13 éve keresett fejét, múlt nyáron pedig a Zetas kartell vérszomjas vezetője, Miguel Angel Trevino került rács mögé.

Moreno halála azonban várhatóan nem töri meg a templomos lovagok kartelljének erejét. A szervezet ismert vezetője, „La Tuta” Servando Gomez Martinez továbbra is szabadon él.