Őrizetbe vették az egyik leggazdagabb ukránt

Vágólapra másolva!
Dmitro Firtas gázoligarchát 2006 óta kereste az FBI, az USA kérésére tartóztatták le Bécsben. Firtas Ukrajna egyik legvagyonosabb embere, akinek a gázüzletein keresztül szoros kapcsolata van Oroszországgal.
Vágólapra másolva!

Őrizetbe vettek az osztrák hatóságok Bécsben egy ukrán oligarchát az amerikai Szövetségi Nyomozóiroda (FBI) jogsegélykérelme alapján - közölte az FBI csütörtökön.

Az amerikai hatóságok vesztegetéssel és bűnszövetkezet létrehozásával gyanúsítják a 48 éves üzletembert. Dmitro Firtas Ukrajna egyik legvagyonosabb embere, akinek a gázüzletein keresztül szoros kapcsolata van Oroszországgal.

Mario Hejl, az osztrák szövetségi bűnügyi hatóság szóvivője közölte, hogy Firtas ügyében már 2006 óta nyomoz az FBI, őrizetbe vételének nincs köze a jelenlegi ukrajnai válsághoz. Firtast szerda este fogták el az utcán, egyik vállalatának székhelye közelében. Az üzletembert testőrök kísérték, de elfogása incidens nélkül történt - közölte Hejl.

Dmitrij Firtas a Group DF holding tulajdonosa, 673 millió dolláros vagyonával (körülbelül 154 milliárd forint) a 14. leggazdagabb ember Ukrajnában. Tagja a Viktor Janukovics megbuktatott ukrán elnök által fémjelezett Régiók Pártjának. Az utóbbi 15 évben Közép- és Kelet-Európában az egyik legjelentősebb befektető volt az energiaszektorban és a vegyiparban.

Az Emfesz Első Magyar Földgáz és Energiakereskedelmi és Szolgáltató Kft. 2009 tavaszáig a Firtas érdekeltségébe tartozó, ciprusi bejegyzésű Mabofi Holding 100 százalékos tulajdona volt.