Venezuelát lassan felemésztik a tüntetések

Vágólapra másolva!
Már 27 halálos áldozatuk van az egy hónapja tartó demonstrációknak. Az elnök egyre dühösebb.
Vágólapra másolva!

Ismét összecsaptak a tüntetők és a katonák a venezuelai fővárosban, Caracasban, Valencia városában pedig a helyi híradások szerint három embert lőttek agyon, köztük a Nemzeti Gárda egyik tagját. Ezzel 27-re nőtt a dél-amerikai országban éppen egy hónapja tartó heves tüntetések halálos áldozatainak száma.

Nicolás Maduro szocialista elnök híveinek és ellenfeleinek ezrei vonultak újra Caracas utcáira szerdán. Az erőszakos cselekmények akkor robbantak ki, amikor a Nemzeti Gárda katonái útját állták a Venezuela térről az ombudsmani hivatal elé induló ellenzéki tüntetőknek. A tiltakozó diákok kövekkel és Molotov-koktélokkal dobálták a biztonsági erőket, míg az utóbbiak könnygázt és vízágyúkat vetettek be ellenük. A Reuters helyszíni tudósítója több tucat sérültet látott távozni a térről.

Közben a Carabobo állambeli Valenciában a szinte mindennapossá vált tüntetések közepette ismeretlenek agyonlőttek egy diákot, egy középkorú férfit, és halálos lövés érte a hadsereg egy századosát is. Ellenzéki aktivisták a kormány felfegyverzett híveit vádolták a gyilkosságok elkövetésével, a terület kormányzója viszont azt állította, hogy az áldozatokkal a tüntetők közül leadott orvlövések végeztek.

Nicolás Maduro elnök az újabb áldozatok miatt összehívta a biztonsági kabinet ülését, és drasztikus intézkedések bevezetését helyezte kilátásba a zavargások sújtotta településeken. A Dél-amerikai Nemzetek Uniójának (UNASUR) chilei külügyminiszteri tanácskozásán szerdán úgy döntöttek, bizottságot küldenek Venezuelába, hogy közvetíteni próbáljon a politikai párbeszéd megteremtése és a társadalmi béke helyreállítása érdekében.

Elias Jaua venezuelai külügyminiszter a tanácskozás után újságíróknak azt mondta, kormánya elégedett az UNASUR döntésével, és úgy érzi megfelelő támogatást kap a 12 országot tömörítő szervezettől.