A krími tatárok bojkottálnák a népszavazást

Vágólapra másolva!
A tatár kisebbség vezetője a NATO-t szívesen látná a térségben. 
Vágólapra másolva!

A vasárnapi krími népszavazás bojkottálását és a NATO beavatkozását kérte egy interjúban a tatár kisebbség vezetője. Musztafa Dzsemiljev, az ukrán parlament képviselője a francia hírügynökségnek azt mondta: "Eddig nem láttunk semmi komoly intézkedést a nyugat részéről." Szerinte a vízumok kiadásának korlátozása nem lesz semmilyen hatással, mert a célba vett személyeknek "jó dolguk van Oroszországban".

"Azt mondtuk, hogy Ukrajnának be kell hívnia az ENSZ békefenntartó erőit, de tudom, hogy Oroszország ott van a Biztonsági Tanácsban, és ezért ebből nem lesz semmi" – magyarázta a képviselő. "Ha semmilyen más módszer nem segít, a NATO-nak kell elküldenie erőit. Ezt általában már csak akkor teszi, amikor már megtörtént a mészárlás. Azt szeretnénk, ha most megérkeznének, mielőtt mészárlásra kerül sor" – fejtegette Dzsemiljev, és közölte: szeretne találkozni Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkárral, vagy ha ez nem megy, akkor a helyettesével.

A krími tatár kisebbség a közel kétmilliós lakosság 12-15 százalékát teszi ki. A Sztálin idején deportált közösség a múltbeli tapasztalatok miatt ellenzi a félsziget csatlakozását Oroszországhoz, és támogatta a Viktor Janukovics megbuktatott ukrán elnök ellen tiltakozó mozgalmat.