Ketten meghaltak a harkivi összecsapásban

Vágólapra másolva!
Halálos összecsapás volt péntek este a kelet-ukrajnai Harkivban. Oroszbarát tüntetők támadtak meg egy épületet, amely az ukrán Jobboldali Szektor csoporthoz tartozhat.
Vágólapra másolva!

Oroszbarát tüntetők és Nyugat-pártiak csaptak össze a kelet-ukrajnai Harkivban - írta a BBC. Két ember meghalt, legalább öt megsebesült. Az összecsapásban lövések dördültek, és Molotov-koktélokat is felhasználtak.

A két fél egymást okolja az erőszakos cselekedetekért. A beszámolók szerint az összecsapás a Szvoboda téren kezdődött péntek este, majd a harcok egy Ukrajna-párti csoport irodájánál folytatódtak. A BBC áltlal megszólaltatott szemtanúk szerint az oroszbarát tüntetők megrohamozták a csoportot, akik elbarikádozták magukat.

"Harkiv védői szembeszállnak a feltehetően a Jobboldali Szektorhoz tartozó fegyveresekkel" - ezt pedig egy Kijev-ellenes csoport aktivistája mondta, aki szerint "az idegenek géppisztolyokkal lőnek rájuk", és a védők közül hárman már megsebesültek.

A harc az orosz határ közeli nagyváros Rimarszkaja utcájában zajlik, s "a fegyveresek abból a házból lőnek - mondta -, ahol a radikális Jobboldali Szektor központja van". Szavai szerint a támadók fény- és hanggránátokat, valamint Molotov-koktélokat hajítanak rájuk.

Az ITAR-TASZSZ hírügynökség helyszíni tudósítója szerint közben továbbra is lövöldözés és robbanások zaja hallatszik. A rendőrség hátrébb szorította a helyi oroszbarát, Majdan-ellenes szervezkedés híveit - jelentette a tudósító -, s az összecsapásba beavatkozó belügyi osztag tagjai kihoztak két embert abból az épületből, ahonnan állítólag a Jobboldali Szektor fegyveresei támadtak rá a helyiekre.

Maxim Eristavi külügyi tudósító egy videót töltött fel a twitterére az eseményekről.

A liga.net ukrán hírportál előzőleg, az este arról számolt be, hogy a harkivi járási bíróság betiltott egy vasárnapra meghirdetett oroszbarát nagygyűlést, amelyen közfelkiáltásos "népszavazást" terveztek tartani, nyilvánvalóan a megye Oroszországhoz csatolásáról.

Két hete, március 1-jén oroszbarát aktivisták egyszer már megrohamozták Harkivban a megyei adminisztráció épületét, ahová előzőleg már benyomultak a Majdan aktivistái. Az akkori összecsapásokban csaknem százan sebesültek meg, többen súlyosan.

A lövöldözésről szóló beszámolókkal szinte egyidejűleg jelent meg az a hír, hogy állítólagos ukrán felforgatócsoportot fogtak el Moszkvában. A Rosszija 24 állami hírtelevízió azt közölte, hogy az orosz főváros dél-nyugati részén tartóztatták fel a titkosszolgálat emberei az ukrán nacionalistákat.

A híradás hat emberről szól, akik a kelet-ukrajnai Luhanszk régióból érkeztek Moszkvába. 19 és 22 év közötti életkorúak és egy 58 éves donyecki illetőségű személy a vezetőjük. Mindannyian kopaszra borotvált fejűek és késeket találtak náluk.