Egy veterán barkácskirály és egy jótékony futsalos vezette az eltűnt gépet

Vágólapra másolva!
Kollegák, ismerősök meséltek az eltűnt malajziai gép pilótáiról. Ezek alapján két közösségi ember képe rajzolódik ki. A rangidős pilóta egy bütyköléshez értő, régi veterán, a másodpilóta pedig egy jótékony futsalos, aki most készült házasodni.
Vágólapra másolva!

Miután kiderült, hogy eltéríthették a malajziai repülőgépet, amelyet napok óta nem találnak, a figyelem az utasokra és a személyzetre terelődött. Így a rendőrség megvizsgálta a rendelkezésére álló adatokat, hogy milyen mentális állapotban lehettek a pilóták, milyen családi helyzetük van, és milyen kapcsolataik vannak, amelyek relevánsak lehetnek a gép eltűnéséhez. Ezzel együtt semmilyen bizonyíték nincs arra, hogy a pilóták felelőssége lenne a gép eltűnése - írta a CBS News.

A repülőt Zahari Ahmad Sah és Farik Abdul Hamid vezették. A kollegák, ismerősök, vallási vezetők megkérdezése után többnyire tiszteletre méltó, közösségi emberek képe rajzolódik ki a lap szerint. "Farik jó fiú, jó muszlim, alázatos és csöndes" - írta le egyiküket annak a mecsetnek a vezetője, ahova a pilóta jár. A közösség vezetője azt is mondta, hogy Farik szülei még most is sírnak, ha szóba kerül a gyerekük.

Farik 2007-ben lett a Malaysia Airlines pilótája 2763 órányi repülési tapasztalattal. A Boeing 777-es gép másodpilóta-képzését azonban csak nemrég kezdte el. A CNN Business Traveller című műsorában is mutatták őt, amikor Richard Quest forgatott vele, amikor épp leszállt egy repülővel. (Richard Quest a CNN neves riportere, többek közt ő készítette Matolcsy György tündérmesés interjúját 2012 nyarán.)

A szomszédja, Ajop Jantan azt mondta, Farik eljegyezte barátnőjét, és az esküvőjüket tervezték. Öt testvérből ő a legidősebb, és a szakmai sikerei a család büszkeségét jelentik - mondta a nyugdíjas szomszéd. Farik ezen kívül futsalozni szokott a környék fiataljaival, és kifizeti nekik a sporttrikójukat.

Zahari volt az első pilóta, ő régi veterán. 1981 óta dolgozik a Malaysia Airlines-nál, és már több mint 18 ezer órát repült. Nagy barkács hírében áll, például a Youtube-on olyan videókat posztol, hogy hogyan lehet a légkondit hatékonyabbá tenni, hogy spóroljunk az áramszámlán, vagy hogy hogyan javítsuk meg a hűtő jégkészítőjét.

De nem csak a háztartási barkácsolást kedveli, hanem többek közt azzal is felhívta magára a figyelmet, hogy saját maga tervezett egy repülőszimulátort. Legalábbis erről posztolt képeket, amelyeken három nagy monitorral felszerelt gép látható. Minden bizonnyal nagyon ért a programhoz is, mert légügyi hatóságnál vizsgáztat az ottani szimulátorokon.

A vele többször együtt repülő egyik stewardess azt mondta, "nagyon kedves, barátságos és biztonságra törekvő" embert ismert meg benne. Zahari a közösségi rendezvényekre gyakran hozta el saját főztjét, amivel bizonyította, hogy a konyhában is igen járatos.