Orosz katonák hatoltak be az ukrán Herszon tartományba

Vágólapra másolva!
Kisebb konfliktus alakult ki a Krím félszigettől északra fekvő Herszon tartományban. Orosz katonák helikopterrel hatoltak be a területre. Az ukrán hadsereg visszafordította őket. Közben szavazott az ENSZ - Oroszország vétózott.
Vágólapra másolva!

Az ukrán haderő megakadályozta, hogy orosz erők lépjenek be a Krím félszigettől északra fekvő Herszon tartományba - közölte az ukrán hadügyminisztérium, amelyről a Guardian számolt be. Herszon tartomány az oroszok által megszállt Krím autonóm tartománytól északra fekszik.

Az Unian hírügynökség azt közölte, hogy orosz helikopterek szálltak le Arbatszkajában egy gázelosztó közelében Herszon tartományban. Az orosz katonák ellenőrzőpontokat kezdtek kiépíteni és autókat állítottak meg. A hadügyminisztérium 80, az AP hírügynökség 120 orosz katonáról jelentett.

Ekkor ukrán páncélozott csapatszállítók érkeztek a helyszínre. A hírügynökség nem közölte, hogy mi történt ezután, de a hadügyminisztériumi közlemény arra utal, hogy az oroszok visszavonultak. A minisztériumi közlemény szerint az ukrán hadsereg szárazföldi és légierőt is bevetett.

Oroszország úgy tűnik komolyan fontolgatja Ukrajna keleti felének megszállását. Moszkva közleményt adott ki, amelyben arra utalnak, hogy a Krím félszigeten kívüli ukrán területekre is bevonulnak. "Oroszország sok megkeresést kap, hogy védje meg a békés állampolgárokat" - áll a külügy közleményében, és azt is hozzátették, hogy "ezeket a felkéréseket megfontoljuk". Moszkva a közleményben a herszoni incidenst konkrétan nem említette.

Nem sokkal később az ENSZ Biztonsági Tanácsa szavazott egy indítványról, amely kimondta volna a krími népszavazás törvénytelenségét. A tanácsban 13 tag igennel szavazott, Kína tartózkodott. A BT-ben öt tagnak van vétójoga, közte Oroszországnak, amely élt is ezzel, vagyis hivatalosan az ENSZ nem ítélte el a népszavazást. Az amerikai képviselő azt mondta, Oroszország megvétózhatta az indítványt, de az igazságot nem tudja megvétózni.