Vágólapra másolva!
A választókörzetek kétharmadában győzött, de még hátra van a második forduló. Először indult magyar jelölt a köztársasági elnöki posztért.
Vágólapra másolva!

Robert Fico miniszterelnök és Andrej Kiska vállalkozó jutott be a szlovák államfőválasztás második fordulójába a Statisztikai Hivatal (SÚSR) hivatalos végeredményei szerint. Az Irány-Szolciáldemokrata Párt (Smer-SD) jelöltje 28, míg a független Kiska 24 százalékot szerzett a követlen elnökválasztáson, de a voksok területi megoszlása Fico egyértelmű előnyét mutatja: a választókörzetek közel kétharmadában nyerni tudott. A második fordulót március 29-ére tűzték ki, és ebből kettejük közül az a jelölt kerül kis győztesen, aki a szavazatok egyszerű többségét megszerzi.

A közvélemény kutató intézetek a 2012. április óta miniszterelnöki székben ülő Fico nagyobb arányú győzelmét jósolták, abban azonban már a választás előtt mindenki egyetértett, hogy két jelölt között volt eldőlni a küzdelem. Harmadik helyen egy független parlamenti képviselő, Radosláv Proházka végzett, az elnökválasztáson először önállóan induló Magyar Közösség Pártja (MKP) jelöltje, Bárdos Gyula pedig az ötödik helyen végzett, a szavazatok 5,1 százalékával.