Feltámadt a Szovjetunió. Legalábbis a krímieknek

krím, krím elszakadása, ukrajna, feltámadt a szovjetunió, legalábbís Krímben
Orosz zászlókkal ünneplő emberek a dél-ukrajnai Krím félsziget hovatartozásáról tartott népszavazás estéjén Szimferopolban 2014. március 16-án. Az exit poll szerint az Ukrajnához tartozó Krími Autonóm Köztársaságban tartott népszavazás résztvevőinek 93 százaléka támogatta, hogy az Ukrajnához tartozó autonóm terület Oroszországhoz csatlakozzon.
Vágólapra másolva!
Örömmámorban úsznak a krími oroszok a vasárnapi népszavazás eredménye után. Előtört a szovjet nosztalgia, sokan már a moszkvai időre állítanák az órájukat, és alig várják, hogy a Krím félszigethez hasonlóan más ukrán térségek is Oroszországhoz csatlakozzanak.
Vágólapra másolva!

Üdvözlünk itthon, Krím!, A Krím hazatért - többek között ilyen feliratú képeket osztogatnak egyre-másra a Vk.com - az orosz Facebook - felhasználói a krími népszavazásról. A félsziget hovatartozásáról vasárnap tartott referendumon szinte egyöntetűen az Oroszországhoz csatlakozás mellett voltak az emberek. Több mint 96 százalékuk szavazott erre.

Ünneplők Szimferopolban. A képre kattintva galéria nyílik! Forrás: AFP/Hannibal Hanschke

Az orosz közösségi oldal felhasználóinak zöme örömmámorban úszik, de az eredményt sokan ünnepelték a helyi utcákon is vasárnap este. A beszámolók szerint ezrek vonultak például Szevasztopol főterére, ahol lelkesen énekelték az orosz fekete-tengeri flotta székhelyéül is szolgáló Szevasztopol himnuszát, a Legendás Szevasztopol című szovjet indulót: „Legendás Szevasztopol, ellenség nem juthat be, Szevasztopol, Szevasztopol, orosz tengerészek büszkesége.” Szimferopolban tízezrek ünnepeltek a főtéren, mindenütt orosz zászlókat lobogtatva. A megosztott képek tanúsága szerint az ünneplőket a helyi oroszbarát motorosok vezették, a rendezők pedig lézerfénnyel írtak jelszavakat a közeli épületekre.

„Végre Szevasztopolban megint normális utcanevek lesznek, például megint Oktyabriszki admirális lesz a Zovtnyevi utca, és az útlevelünkben is a mi nevünk szerepel majd, nem pedig egy ukrán kormány által kitalált valami” - írta egy nő a Vk.com-on a következő kép alatti hozzászólások között. A képen a Krím félsziget orosz és ukrán helyesírása közötti különbségre hívják fel a figyelmet. Más hozzászólók már most átállítanák a krími órákat moszkvai időre.

Forrás: VK.com

A szavazás eredménye felett érzett öröm más, szovjet időkre tett utalásokra is ragadtatta a krímieket. Boldog-boldogtalan osztotta például, hogy 1944-ben ugyanezen a napon, március 16-án rendelte el a Vörös Hadsereg a Krím felszabadítására irányuló hadművelet megindítását (bár a konkrét a hadmozdulatok valójában csak április elején indultak).

Persze nem úszták meg az élcelődést a népszavazás legitimitását vitató, és Oroszországban kettős mércével vádolt nyugati országok. Terjed például egy obamás vicc, amelynek lényege, hogy az amerikai elnök kijelenti, nem ismeri el a népszavazás eredményét, mire megkérdezik tőle: „De ha a krímiek Oroszország ellen szavaztak volna?” Erre csak ennyit válaszol: „Akkor elismerem”.

Az oroszbarát helyiek lelkesedése nem áll meg a félszigetnél. A következő képen például ennek az orosz vonatnak a Krím a mozdonya, majd utána jönnek a kocsik: Donyeck, Luhanszk, Harkov, Odessza, és más ukrajnai városok, az utolsó pedig Kijev. A szöveg így szól: "Bőrönd - Állomás - Oroszország", amivel nyilvánvalóan arra utalnak, hogy a többi település is csomagolhat, és felülhet az őket Oroszországba visszaszállító vonatra.

Forrás: VK.com

Vannak azonban, akik figyelmeztetnek, az örömbe sok üröm is vegyülhet a nemzetközi közösség által el nem ismert népszavazás eredményeként. Könnyen úgy járhatnak a krímiek, hogy az útlevelüket, diplomájukat sehol máshol nem ismerik majd el, és otthon ragadnak majd - írta egy hozzászóló, de ezzel túlzott. Mivel mindenki orosz állampolgár lesz, ugyanazok lesznek rájuk érvényesek, mint az oroszokra, az más kérdés, hogy a cégeknek várhatóan megnehezedik majd a dolga. Az oroszbarátok örömét azonban nem lehet elrontani, „Gratulálunk a Krímnek, a következő Donyeck lesz!” - írta valaki. Az biztos, hogy sokan osztják és írják alá (hétfő délután egy óra körül 8400 fölött járt a számuk) azt az internetes petíciót, amelyben azt kérik Vlagyimir Putyin orosz elnöktől, hogy rendezzenek népszavazást Délkelet-Ukrajna hovatartozásáról is.