Putyin ma megállapodhat a krími parlament elnökével

Vágólapra másolva!
A megállapodást még az orosz parlamentnek is jóvá kell hagynia. A teljes procedúra a héten befejeződhet. Az orosz kormánypárt egységes válaszlépést említett az amerikai szankciókra, de nem konkretizálták, hogy mi lesz ez. 
Vágólapra másolva!

Vlagyimir Putyin orosz államfő jóváhagyta azt a törvénytervezetet, amellyel a Krím Oroszországhoz csatlakozhatna – írta a BBC. Magyar idő szerint kedden délben fog beszélni Putyin a Krímről az orosz felső- és alsóházban is. A Gazeta.ru orosz hírportál forrásai szerint Putyin beszéde után az orosz államfő és a krími parlament elnöke, Vlagyimir Konsztantyinov aláírhatja a Krím Oroszországhoz való csatlakozásáról szóló dokumentumot. A két államférfi közti megállapodást még az orosz törvényhozásnak is jóvá kell hagynia, a BBC szerint a procedúra a hét végére zárulhat le.

A vasárnapi népszavazás után – amelynek során a krími lakosság 97 százaléka az Ukrajnától való elszakadás mellett voksolt – Putyin hétfőn aláírta a Krím függetlenségét elismerő rendeletet, amely azonnal hatályba lépett. Az Európai Unió és az Egyesült Államok egyaránt törvénytelennek tartja azt a népszavazást, amelyre Putyin rendelete hivatkozik, ennek következtében orosz, illetve ukrán kormányzati tisztviselők és parlamenti képviselők számláit befagyasztották, beutazásukat megtiltották.

Az orosz parlament képviselői nyilatkozattervezetet készítettek elő válaszul arra, hogy az Egyesült Államok vízumkorlátozást és pénzügyi szankciókat foganatosított moszkvai vezetők ellen Oroszország krími beavatkozása miatt. Batalina szerint az Egyesült Államok "annyira elmerült a kettős mérce politikájában, hogy már nem képes különbséget tenni a fehér és a fekete, a hazafiak és a fasiszták között".

Olga Batalina, a hatalmon lévő Egységes Oroszország párt képviselője kedden a parlamenti pulpitusról jelentette be, hogy képviselőtársaival együtt nyilatkozattervezett készített elő, amely – mint fogalmazott – "egységes válasz lesz az amerikai szankciókra". Ugyanakkor nem részletezte, hogy milyen válaszlépések szerepelnek majd a még kedden napirendre kerülő nyilatkozatban.