Az oroszok elkapták az ukrán parancsnokot

Vágólapra másolva!
Az orosz titkosszolgálat bilincsben vitte el az ukrán ellentengernagyot. A Krímre érkező ukrán minisztereket nem engedték a félszigetre. Ukrajna lemondott a FÁK-elnökségről.
Vágólapra másolva!

Meg nem erősített hírek szerint bilincsben vezették el szerdán Szerhij Hajduk ellentengernagyot, az ukrán haditengerészet parancsnokát az ukrán haditengerészet vezérkarának szevasztopoli bázisáról, amelyet aznap reggel orosz katonák és fegyvertelen férfiak egy csoportja megostromolt és hatalmába kerített.

Az Interfax-Ukraina jelentése szerint az ostrom után egy órával ukrán katonák fegyvertelenül és polgári ruhában kezdtek távozni a vezérkar területéről. Köztük volt Szerhij Hajduk ellentengernagy is, akit az FSZB orosz titkosszolgálat emberei kísértek. A jelentést független forrásból nem erősítették meg.

A Szerhij Akszjonov oroszbarát krími miniszterelnökhöz közel álló Kriminform krími hírügynökség szerint Hajdukot átmenetileg őrizetbe vették a szevasztopoli ügyészségi szervek, hogy kihallgassák. Az ügyészség állítása szerint Hajduk "továbbította az ukrán katonai egységeknek azt a Kijevből érkezett parancsot, hogy használjanak fegyvert békés állampolgárokkal (a krími önvédelmi erők tagjaival) szemben".

Az Interfax-Ukraina szerint a kijevi védelmi minisztérium megerősítette, hogy Szerhij Hajduk ellentengernagyot férfiak egy csoportja elvezette az ukrán haditengerészet vezérkarának szevasztopoli bázisáról. A tárca sajtóosztályának nincs értesülése arról, hogy a parancsnok jelenleg hol tartózkodik.

Az ukrán haditengerészeti vezérkar munkatársai szerint Hajdukot bilincsben vezették el az orosz titkosszolgálat emberei. A kijevi védelmi minisztérium igyekszik ellenőrizni az információk hitelességét.

Az ITAR-TASZSZ jelentése szerint a szevasztopoli bázisra érkezett Alekszandr Vitko, az orosz fekete-tengeri flotta parancsnoka, hogy tárgyalásokat folytasson az ukrán féllel, Viktor Melnyikov, a krími önvédelmi erők képviselője szerint a megadásról. "Nehéz tárgyalásaink vannak a parancsnoksággal" - mondta újságíróknak. "Néhány ukrán katona már távozott civil ruhában, de erőszak nem történt" - tette hozzá.

Miután az oroszbarát tüntetők és orosz katonák betörtek a szevasztopoli ukrán támaszpontra, a Krímre indult az ukrán miniszterelnök-helyettes és egy miniszter, azonban nem engedték be őket a félszigetre. Emiatt haladéktalanul összeül a nemzetbiztonsági és védelmi tanács. A félszigeten szolgáló ukrán katonák nagyon várták a kormánytagok érkezését. A Feodoszijában állomásozó ukrán tengerészgyalogos zászlóalj szerdán ismételten konkrét utasításokat követelt a fegyveres erők parancsnokságától és a kijevi vezetéstől, hogy a kialakult helyzetben mit tehetnek.

Eközben az ukrán külügyminiszter bejelentette, hogy Ukrajna lemond a Független Államok Közössége elnöki pozíciójáról, amelyet a FÁK-tagok felváltva töltenek be.