Újabb szankciókat jelentett be az USA az oroszok ellen

Vágólapra másolva!
Több orosz állampolgár és egy bank is érintett az USA újabb Oroszországgal szembeni szankcióiban. Barack Obama amerikai elnök további intézkedéseket is ígér az ukrán helyzet miatt. Az oroszok eközben ellenszankcókat vezettek be, és az ukrán hadihajókra kacsingatnak. Két korvettet már el is foglaltak, a legénységet a partra tették.
Vágólapra másolva!

Aggodalommal szemlélik a helyzetet Kelet- és Dél-Ukrajnában – közölte Barack Obama amerikai elnök, aki csütörtökön újabb szankciókat jelentett be Oroszországgal szemben a Krím bekebelezése miatt. Az USA több orosz tisztviselővel és egy orosz bankkal szemben hozott korlátozó intézkedéseket. Obama közölte, hogy ha szükséges, tovább is szigorítanak, olyan intézkedésekkel, amelyek az orosz gazdaság kulcsfontosságú területeit érintik ˜– jelentette a CNN. Obama húsz orosz tisztségviselőre és kormányzathoz közeli emberre terjesztette ki a szankciókat.

Az amerikai szankciókra válaszul Oroszország ellenszankciókat határozott el, például megtiltotta kormányzati tisztviselők beutazását Oroszországba. A listára kilencen kerültek fel. Az amerikai elnöki adminisztrációban dolgozó tisztviselők, tanácsadók mellett hat kongresszusi képviselő is szerepel a listán, köztük John McCain szenátor, aki a Moszkva elleni büntetőintézkedések egyik fő kezdeményezője volt, és többször élesen bírálta a Kremlt.

Eközben a Krímben orosz katonák elfoglalták a Luck és a Hmelnickij nevű ukrán korvetteket Szevasztopolnál – közölte a TSZN ukrán televízióval az ukrán haditengerészet egy neve elhallgatását kérő tisztje. A hadihajókon tartózkodó 200 fős legénységet a szárazföldre vitték csütörtökön.

Gránátok a hajó alá

Az orosz katonák a Krím félszigeten folyamatosan megsértik a péntekig érvényben levő fegyverszünetet, és provokálják az ukrán katonákat. Erről Leonyid Poljakov ukrán védelmiminiszter-helyettes beszélt előzőleg sajtótájékoztatón. Példaként említette, hogy előző nap orosz fegyveresek megpróbáltak behatolni a szevasztopoli Belbek repülőtér igazgatási területére, ahol az ukrán katonák csak levegőbe leadott lövésekkel tudták megállítani őket.

A miniszterhelyettes szerint a szevasztopoli kikötőben veszteglő Ternopil nevű ukrán korvett mellett rendszeresen megjelenik az orosz fekete-tengeri flotta egyik vontatóhajója, amelyről éles gránátokat dobálnak az ukrán korvett alá, károkat okozva a hajóban. Ezenkívül folyamatosan ostrommal fenyegetik a legénységet.

Megsértik a felségvizeket

Orosz fegyveresek elfoglalták a Krímben az ukrán védelmi minisztérium rádió- és televíziótársaságának Briz nevű helyi csatornáját is – közölte Dmitro Timcsuk, a katonapolitikai kutatási központ vezetője Facebook-oldalán. A katonai és a polgári munkatársakkal közölték: döntsék el, akarnak-e az orosz fekete-tengeri flotta médiaközpontjában dolgozni.

Az ukrán haditengerészeti parancsnokságán közölték, hogy az ukrán flotta zászlóshajója, a Hetman Szahajdacsnij fregatt elhagyta az odesszai kikötőt, hogy a Fekete-tengeren részt vegyen az ukrán határok védelmében. A hadihajó feltartóztatta és az ukrán felségvizek elhagyására kényszerítette az orosz fekete-tengeri flotta négy hadihajóját és az azokat kísérő két Mi-35-ös helikoptert.