Az oroszok elfoglaltak egy ukrán csokigyárat

Vágólapra másolva!
Bezárattak egy ukrán tulajdonú oroszországi orosz csokigyárat a hatóságok. A gyár tulajdonosa egy Nyugat-barát ukrán oligarcha.
Vágólapra másolva!

Átvették az irányítását, majd bezárták az orosz hatóságok egy ukrán tulajdonban lévő Oroszországban működő csokigyárat. A Lipecki Rosen csokigyár tulajdonosa Petro Porosenko ukrán oligarcha, Nyugat-barát parlamenti képviselő, aki májusban indulni szeretne az ukrán elnökválasztáson.

A gyárbezárás tényét az ukrán kormány jelentette be csütörtökön, de megerősítette az ukrán cég, a Rosen CIS is. Az édességgyártó szóvivője szerint a gyárukat az orosz rendőrök zárták be, majd minden munkást hazaküldtek. Az ukrán gazdasági minisztérium szerint az oroszok semmilyen hivatalos papírt nem mutattak be, miért zárták be a gyárat.

A Rosen által gyártott termékeket egészségügyi indokokkal már tavaly betiltotta az orosz fogyasztóvédelem, de a BBC szerint a lépés hátterében az állhat, hogy az oroszoknak nem tetszett a gyár tulajdonosa, Porosenko politikai szerepvállalása, aki kiállt a kijevi tüntetők mellett. Porosenkóról és ukrán oligarcha társairól korábbi cikkünkből tájékozódhat bővebben. Itt pedig arról olvashat, mi az USA a legújabb lépése a Krímben és Délkelet-Ukrajnában tapasztalható orosz nyomulásra.