Bin Laden optimista volt a terrortámadás után

Vágólapra másolva!
Egy afgán barlangban beszélgetett az al-Kaida szóvivőjével.
Vágólapra másolva!

Oszama bin Laden nyugtalannak tűnt azon az éjszakán, amikor a szeptember 11-i terrortámadást követően néhány órával, egy afganisztáni barlangban találkozott Abu Gaittal, a terrorista szervezet szóvivőjével – írja a Washington Post. Abu Gait szerdán, egy manhattani tárgyaláson jelentette be váratlanul, hogy tanúvallomást szeretne tenni, és eddig nem ismert részleteket mondott el arról, mi történt közvetlenül a terrortámadás után.

„Hallottad, mi történt… a támadást az Egyesült Államok ellen? Mi voltunk” – idézte fel Bin Laden szavait Abu Gait, aki később a terrorista vezér egyik lányát vette feleségül.

Gait az mondta, Bin Laden megkérdezte tőle, hogy szerinte ezek után mi fog történni, mire Gait így felelt: „Az amerikaiak addig nem fognak lenyugodni, amíg két dolgot meg nem tesznek: amíg meg nem ölnek téged, és meg nem döntik a tálib államot.” Gait szerint Bin Laden erre csak annyit felelt: „Túl pesszimista vagy.”

Abu Gait elmondta, hogy szeptember 7-én a terhes feleségét és hét gyermekét Kuvaitba küldte, amíg ő Afganisztánba utazott, mert hallotta az al-Kaida kiképzőtáboraiban, hogy „valami nagy dolog készül”. „Tudtam, hogy valami történni fog, de azt nem tudtam, hogy mi."

Bin Laden a terrortámadás után Abu Gaitnak, a korábbi imámnak egy olyan munkát ajánlott, amellyel a világ legkeresettebb terroristái közé helyezte őt: „Van egy üzenetem a világ számára, azt akarom, hogy ezt te add át” – mondta Bin Laden.

Abu Gait vallomása megerősítette azokat a bizonyítékokat, amelyeket eddig felhoztak ellene: például egy 2001. szeptember 12-én készült videofelvételt, amelyen Bin Laden mellett ül, és egy másik üzenetet, amelyben figyelmezteti az amerikaiakat, hogy még több terrorista repülő becsapódására számíthatnak. A védelem azt sosem vitatta, hogy Abu Gait kapcsolatban állt Bin Ladennel szeptember 11-e után, de azt állítják, hogy csak vallási vezető és tanító volt, a támadások előkészítésében nem vett részt.