Putyin aláírta a Krím bekebelezését

Putyin aláírta az annektálást
2400784 Russia, Moscow. 03/21/2014 March 21, 2014. Russian President Vladimir Putin at the signing ceremony of the Federal Constitutional Law "On admission to the Russian Federation of the Republic of Crimea and formation within the Russian Federation of new constituent entities – the Republic of Crimea and Sevastopol, city of federal significance" in the Kremlin's Catherine Hall. Federation Council Chairman Valentina Matvienko is on the left. State Duma Speaker Sergei Naryshkin is on the right. Michael Klimentyev/RIA Novosti
Vágólapra másolva!
Aláírta Vlagyimir Putyin orosz elnök a Krím félsziget Oroszországhoz csatolásáról szóló törvényt. Az EU és Ukrajna pedig a társulási megállapodást. Julia Timosenko volt ukrán minisztereln9ök szerint Putyin száűára a Krím bekebelezése a véág kezdete 
Vágólapra másolva!

Aláírásával is szentesítette a Krím félsziget Oroszországhoz csatolásáról szóló törvényt Vlagyimir Putyin orosz elnök pénteken. Ezzel hivatalossá vált a terület elszakítása Ukrajnától, jóllehet a fejlemények miatt az USA és az EU is különböző szankciókat vezetett be orosz vezetőkel szemben.

Az orosz elnök péntek estére tűzijátékot rendelt el a jeles alkalomból Moszkvában és a Krím félszigeten fekvő Szevasztopolban és Szimferopolban.

Julija Timosenko volt ukrán miniszterelnök szerint ezzel a lépéssel Putyin "örökre elveszítette Ukrajnát… a Krím Putyin számára a vég kezdete". Timosenko szabadulása utáni először szerepel az ukrán közszolgálati televízióban. "Putyin Ukrajna első számú ellensége, aki fegyverrel vette el földünket" – mondta egy egyenesben közvetített politikai talk-show-ban a volt miniszterelnök, aki ezúttal jellegzetes hajfonata nélkül jelent meg. Felszólította az ukránokat, álljanak készen a harcra, amennyiben Putyin "átlépné a vörös vonalat", és orosz csapatok lépnének be Ukrajnába. Utalt arra, hogy 100 ezer orosz katona sorakozott fel Ukrajna keleti határai mentén.

Forrás: AFP/RIA Novosti/Michael Klimentyev

"Putyin nem tör át, a Krím a miénk lesz" - mondta Timosenko, aki régi energikus formájában mutatkozott, és szenvedélyesen érvelt a többórás műsorban. Nem biztatta az ukránokat fegyveres harcra, hanem kijelentette: a Krím félszigetért helyes módon, stratégiai küzdelemmel kell harcolni. Szerinte Putyin úgy végzi majd, mint a többi megbuktatott, "fasiszta módra viselkedő" diktátor, akikből a világ az elmúlt években többet is látott. "Putyin nem kivétel.”

Létrejött a társulás

Pénteken Ukrajna és az EU is aláírta a társulási megállapodást, amelynek tavaly őszi visszamondása váltotta ki az országos kormányellenes tiltakozásokat Ukrajnában. Ezek okozták Viktor Janukovics oroszbarát elnök bukását, és végső soron a Krím elvesztését.

Az EU pénteken újabb 12 magas rangú orosz vezetővel szemben hoztak korlátozó intézkedéseket. Közöttük vannak Putyin belső körének tagjai is. Őket uniós vízumtilalommal és vagyonbefagyasztással sújtják. Korábban tizenhárom orosz és nyolc oroszpárti ukrán tisztviselővel szemben döntöttek szankciókról.

Az újabb listán szerepel Dmitrij Rogozin orosz miniszterelnök-helyettes, Vlagyiszlav Szurkov és Szergej Glazjev, az orosz államfő bizalmas tanácsadói, valamint Valentyina Matvijenko, a szövetségi parlament felsőházának elnöke és Szergej Nariskin, az orosz duma elnöke is. Matvijenko és Nariskin ellen azért léptettek életbe szankciókat, mert nyilvánosan támogatták az orosz haderő beavatkozását Ukrajnában. Mind az öten szerepelnek az Egyesült Államok szankciós listáján is, amelyről itt olvashat bővebben.

Forrás: AFP/Viktor Drachev

Az EU listáján szerepel még Jelena Mizulina, az egyik legtekintélyesebb orosz képviselő, Dmitrij Kiszeljov, a RIA Novosztyi hírügynökség helyébe lépett Oroszország Ma nevű új médiaholding vezetője, Alekszandr Noszatov és Valerij Kulikov altengernagy, az orosz fekete-tengeri hadiflotta két parancsnokhelyettese és Igor Turcsenyuk tábornok, a Krím félszigeten állomásozó, Moszkva által "helyi önvédelmi erőknek" nevezett orosz csapatok parancsnoka is. A listát Mihail Malisev, a krími népszavazás lebonyolításáért felelős megbízott és Valerij Medvegyev, a szevasztopoli választási bizottság elnöke zárja.

"Ezek a szankciók az Oroszországhoz visszatért Krím félsziget egyetlen homokszeménél is kevesebbet érnek" - írta Twitter-üzenetében Rogozin.