Visszavonták az árverésről Napóleon utolsó pizsamáját

Vágólapra másolva!
Nem szerették volna, ha külföldi kézbe kerül a ritka kollekció.
Vágólapra másolva!

Bonaparte Napóleon francia hadvezér és császár életének utolsó éveiben, Szent Ilona szigetén használt hálóingje is kalapácsa alá került volna egy Franciaországi árverésen. A vasárnapi eseményen az izzadtságtól foltos ruhadarabon kívül kötéseket, egy kisebb sétapálcát, és a császár egy hajtincsét is értékesíteni akarták, egyéb, az első és másodi francia császárság idejéből az 1804 és 1870 közötti időszakból származó emlékekkel együtt.

A császár személyes tárgyait azonban az utolsó pillanatban visszavonták, attól tartva, hogy azok külföldi kézbe kerülhetnek.

A személyes tárgyakat Napóleon egykori főlovászmestere, majd bizalmasa, az őt a száműzetésbe is elkísérő Achille Thomas Archambault hozta magával Európába a császár halála után. Archambault, noha tisztában volt a tárgyak értékével, életében nem adta el azokat, pedig kisebb vagyont is kaphatott volna érte.

A fadobozba helyezett tárgyakra egy korzikai faluban bukkantak. Az árverést lebonyolító Osenat aukciósház eredetileg úgy kalkulált, hogy az ingért akár 40 ezer eurót is fizethetnek az érdeklődők. Végül azonban Archambault leszármazottjai szereztek egy bírósági végzést, amely megtiltotta a tárgyak értésesítését. Ezeket ezért elraktározzák, amíg nem születik döntés arról, mi legyen velük.

Az aukciósház szerint egyesek - köztük egy korábbi miniszter - jogot formálnak a tárgyakra, és ezért akadályozták meg az eladásukat. Pedig jelenlegi tulajdonosuk 45 éve birtokolja őket, és eddig senki nem állt elő követelésekkel. Az Osenat ezért azt fontolgatja, hogy maga is jogi útra tereli az ügyet, amiért elmaradt a jelentős bevétellel kecsegtető holmik árverése. A Napoleon-relikviák között ritkaságával és és szokatlanságával kitűnő Archambault-kollekció lett volna a vasárnapi árverés csúcspontja.

A hálóingen amúgy egy címke is található, amelyre a hűséges bizalmas jegyezte fel, hogy a ruhadarabot 1821. május negyedikén vették le a császárról, és az ő (Archambault) otthonában mosták ki, de arra utasította a személyzetet, hogy adják át neki a császár utolsó személyes holmijait.

A fadobozban az ingen kívül két, Napóleon által halálakor viselt ingujj, két gyógykötés, és egy hajtincs volt - írja a Guardian brit lap.