Március végére teljesen átszervezik Krímet

Vágólapra másolva!
Egy hét alatt az orosz törvények alapján módosítják a krími közigazgatást. 
Vágólapra másolva!

Vlagyimir Putyin orosz elnök elrendelte, hogy az Oroszországi Föderációba felvett Krím félszigeten az orosz törvényeknek megfelelő új közigazgatási struktúra épüljön ki március 29-éig - derült ki a Kreml vasárnap kiadott dokumentumából.

Eszerint a jövő hét végéig a krími rendőrséget, a polgári védelmet, a belső titkosszolgálatot és a többi állami szervet az orosz jog szerint kell átszervezni.

Az orosz parlament alsóháza csütörtökön, a felsőház pedig pénteken jóváhagyta a félsziget és Szevasztopol Oroszországhoz csatlakozásáról aláírt megállapodást és az ahhoz szükséges alkotmánymódosítási törvényt. Ez utóbbit Putyin nem sokkal a parlamenti módosítás után aláírta.

Hétfőtől a Krímben az ukrán hrivnya mellett az orosz rubel is hivatalos fizetőeszköz lesz. Oroszország ezenkívül katonai ellenőrzést gyakorol a félsziget fölött. Az orosz Fekete-tengeri Flotta székhelyéről a média azt jelentette, hogy immár az új állami zászló lobog a Szlavutics ukrán hadihajón, amelyet oroszbarát fegyveresek és az orosz hadsereg speciális egysége szombaton elfoglalt a szevasztopoli kikötőben.