Speciális búvárhajókkal keresnék az eltűnt maláj gépet

Vágólapra másolva!
Három éve ezek találták meg az Atlanti-óceán felett eltűnt Air France-repülőt.
Vágólapra másolva!

Már készítik az Abyss személyzet nélküli kutató-tengeralattjárókat, hogy bevessék őket a több mint két hete eltűnt maláj repülőgép roncsai utáni keresésben. A kutatóhajókat a németországi Kiel kikötővárosban található Helmholtz Óceanográfiai Intézet és az amerikai Massachusettsben lévő Woods Hole Institute üzemelteti.

A két kutatóintézet már felvette egymással a kapcsolatot, hogy bevessék a speciális eszközt, amelyből összesen 3 darab van a világon. Ezek azonban akár 6000 méter mélyre is képesek lemerülni, és 24 órán keresztül a víz alatt maradni. „A három tengeralattjáró szonárjaival sokkal nagyobb területet lehet átkutatni” - idézte a Spiegel német magazin Peter Herziget, a Helmholtz Intézet igazgatóját.

Az igazgató szerint éppen felújították az ő hajuk akkumulátorait, jelenleg motorjait és érzékelőit ellenőrzik, hogy előkészítsék a gyors bevetésre. Aztán már csak arra várnak, hogy meglegyen a roncs körülbelüli helye.

A Helmholtz Intézetnek egy darab ilyen hajója van, a másik kettő a Woods Hole Instituté. Több nincs is a világon. 2011 nyarán ezekkel a búvárhajókkal sikerült meglelni a 2009-ben az Atlanti-óceán felett eltűnt Air France 447-es járatának roncsait a tengerfenéken.

A torpedó formájú Abyss búvárhajó különböző érzékelőkön és kamerákon kívül rendkívül érzékeny szonárberendezéssel van felszerelve, és viszonylag kisméretű. Ennek révén akár repülővel is a bevetési hely közelébe lehet juttatni.

A gép utáni kutatás során újabb műholdfelvételek kerültek, amelyeken akár az eltűnt gép maradványai is lehetnek. Az eltűnt gépről szóló cikkeinket itt találja.