Elesett az utolsó jelentősebb ukrán bázis

Vágólapra másolva!
Az orosz hadsereg elfoglalta a Krím félszigeten lévő Feodoszija haditengerészeti bázisát is, ezzel csaknem teljes lett a terület katonai átvétele.
Vágólapra másolva!

Az orosz támadás két irányból indult, hamar bekerítették az ukrán bázist, eldördült néhány lövés, majd lefegyverezték a katonákat. A BBC helyi tudósítója szerint az ukrán katonákat el is szállították, és a bázis teljes egészében orosz ellenőrzés alá került.

Feodoszija volt az egyik utolsó olyan bázis a Krímben, amely még Kijev irányítása alá tartozott, de a környezetét egy ideje már körülvették az orosz csapatok. Korábban, a múlt pénteken két hasonló bázist foglaltak el az oroszok, moszkvai források szerint a Krímben összesen 189 katonai egységre tették már ki az orosz zászlót.

A félsziget szisztematikus elfoglalása azóta zajlik, amióta a március 16-án rendezett helyi népszavazás az Oroszországhoz való csatlakozás mellett döntött. A Kreml azzal érvel, hogy az akcióval a Krímben lakó honfitársait védi meg az Ukrajnából beáramló „fasisztákkal” szemben.

Az Amerikai Egyesült Államok és az Európai Unió nem ismeri el a népszavazást, és számos szankciót léptetett életbe a Krím megszállásában részt vevő hivatalos szervek képviselői ellen.