Már rubellel is lehet fizetni a Krímben

Vágólapra másolva!
Hétfőtől két hivatalos pénz van a félszigeten, a következő fizetéseket már rubelben kapják az állami alkalmazottak. Az átváltással még gondok vannak.
Vágólapra másolva!

A Krímben hétfőtől hivatalosan két fizetőeszköz van érvényben párhuzamosan, az ukrán hrivnya és az orosz rubel. Az erről beszámoló ITAR-TASZSZ idézte Rusztam Temirgalijev krími első miniszterelnök-helyettest, aki hétfőn azt mondta, hogy két-három hétre lesz szükség, amíg rendeződnek a párhuzamosságból adódó gondok. A politikus részletekbe nem bocsátkozott, csak annyit jegyzett meg, hogy "már meglehetősen nagy mennyiségű rubelkészpénz van forgalomban".

A hírügynökség egyik vasárnapi beszámolójában arról írt, hogy a félszigeten az éttermekben és a szállodákban már a hétvégén is lehetett rubellel fizetni. Mivel azonban az árak még hrivnyában voltak megadva, azokat át kellett váltani a rubelben fizetőknek, de szinte mindenütt más kurzust alkalmaztak.

Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök hétfőn mindenesetre leszögezte, hogy az állami alkalmazottak rubelben kapják az esedékes fizetést, és a nyugdíjakat is rubelben folyósítják, amit a március 18-i, az Oroszországhoz történt csatlakozás napján érvényes hrivnya/rubel árfolyam alapján számítanak ki.

A krími parlament elnöke csütörtökön jelentette be, hogy március 24-től kerül forgalomba az orosz rubel. Vlagyimir Konsztantyinov akkor azt mondta, hogy hétfőtől (március 24.) rubelben történnek egyebek között a ki- és befizetések, rubelben folyósítják a nyugdíjakat és a béreket. A krími parlament elnöke emlékeztetett ugyanakkor arra, hogy egy átmeneti időszakban a Krím területén az ukrán hrivnya és az orosz rubel párhuzamosan fizetési eszköz lesz. "Majd az idő megmutatja, hogy mikortól nem lesz már szükség a hrivnyára" – mondta.