Vágólapra másolva!
Az ausztrálok a valaha volt egyik legnagyobb tengeri műveletükkel keresik a maláj gépet, a kormányfő azt mondta, tartoznak ezzel a családoknak és a világnak. Közben szerdán megérkezett Perthbe az a speciális radar és víz alatti szonda, amelyet Amerika küldött.
Vágólapra másolva!

Tony Abbott ausztrál kormányfő azt mondta, a hatóságok "mindent bedobnak, amijük van", hogy megtalálják az eltűnt maláj gépet. A politikus annak apropóján szólalt meg, hogy az időjárás enyhült az Indiai-óceánon, így a keddi szünet után újra neki tudtak fogni a kutatásnak. Összesen hét katonai és öt civil gép vesz részt a keresésben, amelyben hat ország érintett: Ausztrália, Új-Zéland, Japán, Kína, Dél-Korea, és az Egyesült Államok is segít. Az ausztrál hatóságok szerint ez a valaha volt egyik legnagyobb szabású tengeri akciójuk, írja a BBC.

"Tartozunk ezzel a családoknak, az aggódó világnak, hogy mindent megtegyünk, hogy végre találjunk roncsokat, és megoldjuk ennek a különösen rossz sorsú gépnek a rejtélyét", mondta. Hozzátette: Ausztrália készen áll, hogy bármilyen módon is, de segítsen az eltűnt utasok családjainak. Az országban egyperces csenddel emlékeztek meg szerdán az áldozatokról, akik között hat ausztrál volt.

Eközben szerdán megérkeztek Perthbe a speciális amerikai víz alatti keresőeszközök, közölte a CNN. Az Egyesült Államok egy Bluefin-21 járművet küldött, amely 4500 méter mélységig tud keresni tárgyakat, valamint egy TPL-25-öt, ami egy óriási, hajó mögött húzható radar, ez 6 ezer méter mélységig segíthet bemérni a fekete doboz által sugárzott jeleket. (Az Indiai-óceán átlagosan négyezer méter mély.) Ezek a jelek még két hétig mérhetők, utána lemerül a fekete doboz akkumulátora, ráadásul még napokba telhet, míg ezek eljutnak a lehetséges helyszínekre.

Kína eközben egy különleges küldöttet küldött Malajziába, aki találkozik majd a maláj kormányfővel és a közlekedési miniszterrel. Kína négy hajóval és egy katonai repülőgéppel keresi a roncsokat az Indiai-óceánon, és felszólította Malajziát, hogy adjon pontos és részletes információkat az eltűnt gépről. Az előrejelzések szerint csütörtökön ismét kedvezőtlenre fordul majd az időjárás.

A maláj légitársaság vezetőjétől a BBC még kedden megkérdezte, hogy lemond-e. Ahmad Jauhari Yahya annyit mondott: ez személyes döntés, amit később gondol át. "Most van elég dolgunk" - mondta.