Új területen keresik a maláj gépet

Vágólapra másolva!
Átszámolták az adatokat, és újabb területet jelöltek ki a maláj gép utáni kutatóegységek számára. Most Perthtől 1580 kilométerre keresik az eltűnt repülőt. A korábban műholdfelvételen látott több mint száz gyanús tárgyat egyelőre sem levegőből, sem hajóról nem észlelték.
Vágólapra másolva!

Pénteken új területen folytatták a csütörtökön rossz idő miatt félbehagyott kutatást az eltűnt malajziai repülőgép után az Indiai-óceán déli részén. A helyszínt a Malajziában újonnan elemzett radaradatok miatt tették odébb, a kutatást koordináló ausztrál hatóságok szerint ezek az adatok "hiteles nyomnak" számítanak.

A Malajziában dolgozó nemzetközi vizsgálóbizottság elemzést készített a Malaysia Airlines MH370-es járata útjának azon szakaszáról, amelyet még a vele való kommunikáció megszakadása előtt tett meg a Dél-kínai-tenger és a Malaka-szoros között, és ebből az derült ki, hogy a gép gyorsabban repült, mint ahogy eddig tudták, emiatt több üzemanyagot fogyasztott, ami előbb fogyhatott el. Így az a terület, ahol az óceánba zuhanhatott a gép, 1100 kilométerrel északkeletre van attól a térségtől, ahol eddig keresték – közölte pénteken az ausztrál tengerbiztonsági hatóság (AMSA).

Az újonnan kijelölt terület nagysága 319 ezer négyzetkilométer, és Perthtől 1850 kilométerrel nyugatra van. Az ausztrál hatóságok emiatt átállítják műholdjaikat ennek a területnek a figyelésére. A kutatási terület eddig Perthtől 2500 kilométerrel nyugatra volt. A közelebbi térséget gyorsabban elérik a kutatórepülők, és több időt tudnak kereséssel tölteni.

Az ausztrál hatóságok jelezték, a nemzetközi vizsgálóbizottság folytatja a radaradatok elemzését, és ha finomítania kell a következtetésein, akkor a kutatást hozzáigazítják ezekhez.

Pénteken hat ország kilenc katonai és egy polgári gépe szállt, illetve száll fel az ausztráliai Perthből különböző időpontokban, és hat hajó (öt kínai és egy ausztrál) fut ki a kikötőből.

Egy thaiföldi műhold mintegy háromszáz vízen lebegő tárgyat, feltehetően roncsdarabot talált csütörtökön. A képek szerint a tárgyak több száz négyzetkilométeren vannak szétszóródva, 200 kilométerre attól a helytől, ahol egy francia műhold által korábban készített felvételeken látható tárgyak vannak. A francia Airbus Defence and Space védelmi és űripari cég által március 23-án készített műholdfelvételeken 122 vízen lebegő tárgy látható 2700 kilométerre délnyugatra Ausztráliától. Ezekből a darabokból még egyet sem sikerült megtalálnia repülőgépnek vagy hajónak.