Fico elvesztette a szlovák elnökválasztást

Vágólapra másolva!
Robert Ficóból, Szlovákia miniszterelnökéből várhatóan nem lesz köztársasági elnök. A szavazatok több mint felének megszámlálása után kihívója, Andrej Kiska 60:40 arányban vezet ellene, és a különbség egyre nő. Fico máris gratulált ellenfelének.
Vágólapra másolva!

A választások első fordulójában Fico a voksok 28,2 százalékát, míg Kiska a 24 százalékát szerezte meg. Ha Fico nyert volna, akkor a szociáldemokrata Smer a parlamenti többség mellé begyűjthette volna az elnökséget is. Elemzők szerint Fico a teljes hatalomra törekedett, a gyakorlatban elnökként is ő látta volna el a miniszterelnöki feladatokat, akkor is, ha névleg más töltötte volna be a posztot.

A 49 éves Robert Fico 2012 óta miniszterelnöke Szlovákiának, akkor pártja a parlament abszolút többségét szerezte meg, amire az ország 1993-ban kikiáltott függetlensége óta sosem volt példa.

Andrej Kiska üzletember, elsősorban a Fico ellenes jobboldali szavazókra építhetett a kampányában. Az 51 éves milliomos vállalkozó elsősorban a korrupció visszaszorítását és a hatékonyabb kormányzás ígéretét tűzte a zászlajára. Vagyonát a kilencvenes évek közepén indított két pénzügyi vállalkozásával alapozta meg, amelyeket 2005-ben eladott az Intesa Sanpaolo bankcsoport szlovák leányvállalatának. Ezen az üzleten körülbelül 10 millió eurót keresett, azóta inkább adományairól vált híressé. Saját karitatív szervezetén keresztül mintegy 2,5 millió eurót adott már jótékonysági célokra.