Ki az, aki ennyire megverte Robert Ficót?

Andrej Kiska szlovák független elnökjelölt pozsonyi kampányközpontjában 2014. március 30-án hajnalban, miután győzött a szlovák elnökválasztás második fordulójában. (MTI/EPA/Filip Singer)
Vágólapra másolva!
Mérnöknek indult, de uzsorásnak bélyegezett vállalkozó is volt a szombaton komoly fölénnyel szlovák elnöknek választott milliomos. A menedzserségről könyveket író, szcientológusokkal is kapcsolatba hozott jótékonykodó vállalkozó újonc a politikában. Ki az az Andrej Kiska?
Vágólapra másolva!

Az 51 éves Andrej Kiska újoncnak számít a politikában, bár állítólag gyerekkorában megpróbált belépni a kommunista pártba. Erről a Cesta manazéra z pekla (Egy menedzser útja a pokolból) címűben könyvében írt. Ezen kívül más - főként gazdasági témákkal és vállalatvezetéssel foglalkozó - kötetet is szerzett, például a Vezmi zivot do vlastnych rúk (Vedd kezedbe az életed) címűt.

Az 1963-ban tanár szülők gyermekeként Poprádon született Kiska a szlovák elnökválasztás második, szombati fordulójának hivatalos végeredménye szerint a szavazatok közel 60 százalékát szerezte meg. Több mint 400 ezer voksot vert az első fordulóban még elsőként végzett Robert Fico kormányfőre.

Fico nem örült Forrás: MTI/EPA/Filip Singer

Bukta volt a fuksz

A pozsonyi műszaki egyetemen elektrotechnikai karon diplomát szerző, majd tervezőmérnökként a poprádi Naftoprojekt vállalatnál elhelyezkedő Kiska a rendszerváltás után az Egyesült Államokba költözött, és onnan visszatérve kezdett vállalkozni. Első próbálkozása azonban - ékszerek export-importjával foglalkozott -, nem futott be.

Ami viszont bejött neki, az a fogyasztói kölcsönöket nyújtó és részletvásárlást kínáló pénzintézmények (de nem bankok). Ezeket a kilencvenes évek második felében alapította, és nem véletlen, hogy a kampány során sokszor vágták a fejéhez, hogy uzsorás. Vagyonát ugyanis ezekkel, a banki hiteleknél jóval magasabb kamatra kölcsönző cégekkel alapozta meg. Az őt leuzsorásozó Robert Fico ellen feljelentést is tett.

Jól hoztak a kölcsönök

A kölcsönüket nyújtó cégekben birtokolt tulajdonrészét 2005-ben eladta az egyik szlovákiai kereskedelmi banknak, de továbbra is felügyelőtanácsi tag maradt bennük. Magánvagyona a Hospodárské Noviny szlovák gazdasági-közéleti lap szerint eléri 6 millió eurót (kb. 1,8 milliárd forint), éves bevétele pedig 700 ezer eurót (210 millió forint) tesz ki. Vállalkozói és menedzseri tevékenysége alapján 2006-ban megkapta az év menedzsere díjat.

Andrej Kiska Forrás: MTI/EPA/Filip Singer

2006-ban egy barátjával megalakította a Dobry Anjel (jó angyal) nevet viselő jótékonysági szervezetet, amely nehéz anyagi helyzetbe jutott családok megsegítésével foglalkozik. (A helyét ebben a szervezetben tavaly nyártól felesége vette át.)

Fura kapcsolatok

A pozsonyi sajtó és Robert Fico is többször tett említést arról, hogy Kiska állítólag kapcsolatokat ápol szlovákiai szcientológusokkal, a miniszterelnök ezért biztonsági kockázatnak is minősítette személyét. Állításukat egyebek mellett arra alapozták, hogy Kiska a szcientológiához köthető személyek által szervezett rendezvényeken vett részt, azokon tartott előadásokat. A Szlovákiában egyházként el nem ismert szervezetekhez való kötődését Kiska több alkalommal is tagadta, ám a konkrét személyekhez fűződő kapcsolatait firtató kérdésekre rendszeresen kitérő válaszokat adott.

Andrej Kiska jelenleg nem tagja egy szlovákiai pártnak sem, politikai irányvonala eddigi nyilatkozataiból nem vált egyértelművé. A kampány utolsó szakaszában több ellenzéki párt is támogatásáról biztosította, köztük a Bugár Béla vezette Most-Híd szlovák-magyar párt. A Magyar Közösség Pártja nem állt mellé, bár ők Ficót nem támogatták, mivel egyikük sem vállalta fel a felvidéki magyarság megmaradását célzó terveiket.

Minden állampolgár elnöke

A felvidéki magyarsággal kapcsolatosban nem nyilvánított értékelhető véleményt. Az elnökválasztási kampány során ezt érintő kérdésekre csak annyit mondott: minden állampolgár elnöke kíván lenni. Egy televíziós vitában ugyanakkor egyetértett azzal, hogy a Benes-dekrétumokat megerősítő jogszabályt meg kell tartani.

Győzelme után közölte, megtartja a választás előtt tett ígéreteit, azaz minden szlovák állampolgár elnöke lesz. Mindent megtesz annak érdekében, hogy visszaadja az elnöki tisztséget megillető megbecsülést, megszolgálja a belé vetett bizalmat, és megígérte azt is, hogy megpróbál "emberi arcot" adni a szlovák politikának.