A Krím félszigeten ülésezett az orosz kormány

Vágólapra másolva!
A helyszínen jelentették be, hogy Moszkvában egy külön tárcát, úgynevezett Krím-ügyi minisztériumot hoztak létre. Ukrajna tiltakozik a látogatás miatt.
Vágólapra másolva!

Váratlanul Szimferopolba érkezett Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök és kormányának több mint fele. Az orosz kabinet ott tart ülést a Krími Köztársaság és Szevasztopol városa szociális helyzetéről és a gazdasági fejlesztésről. Medvegyev bejelentette, hogy külön tárcát, úgynevezett Krím-ügyi minisztériumot hoznak létre. A rendeletet Vlagyimir Putyin már aláírta, vezetésével Oleg Szaveljov kommunikációs és gazdasági szakembert bízta meg, aki elnökválasztási kampányszakértőként ismert Oroszországban.

Medvegyev a legmagasabb rangú orosz tisztségviselő, aki ellátogatott a korábban Ukrajnához tartozó fekete-tengeri félszigetre, amióta azt március elején orosz fegyveres alakulatok vonták ellenőrzésük alá, majd népszavazást rendeztek a terület Oroszországhoz való csatlakozásáról. A Rosszija 24 állami hírtelevízió élőben közvetítette a kormány kihelyezett ülését, amelyen részt vettek a félsziget Oroszországhoz csatlakozását aláíró krími politikai vezetés képviselői, valamint az ukrán haditengerészettől az orosz Fekete-tengeri Flottához átállt volt flottaparancsnok is.

Ukrajna tiltakozik

Az ukrán külügyminisztérium jegyzékben tiltakozott Moszkvánál Medvegyev krími látogatása miatt. Jevhen Perebijnisz ukrán külügyi szóvivő szerint súlyosan sérti a nemzetközi jogot és protokollt, valamint az államközi kapcsolattartás normáit, ha egy külföldi ország hivatalos személye az ukrán féllel való egyeztetés nélkül utazik Ukrajnában. Az ukrán külügyminisztérium a jövőben nem fogja figyelmen kívül hagyni az Oroszországi Föderáció "nyíltan provokatív és ukránellenes" lépéseit.