Moszkva visszavonulhat az ukrán határról

Vágólapra másolva!
Az orosz és az amerikai külügyminiszterek hétvégi találkozója után Moszkva a jelek szerint csökkenti az ukrán határ közelében állomásozó katonáinak számát. Azonban Kijevben azt sem tartják kizártnak, hogy helyükre újabb csapatok érkeznek. Kijevben lezárult a jelöltállítás: májusban 46 jelölt indulhat az államfői posztért.
Vágólapra másolva!

Oroszország fokozatosan visszavonja erőit Ukrajna határaitól - mondta Olekszij Dmitraskivszki. A kijevi védelmi minisztérium szóvivője szerint elképzelhető, hogy ez csupán az egységek váltása miatt szükséges.

Dmitro Timcsuk, az ukrán katonapolitikai kutatási központ vezetője is úgy látja, hogy a határ túloldalán összevont orosz csapatok létszáma két napja folyamatosan csökken. A katonai szakértő szerint ez pozitív fejlemény, de még nem a válság vége. "Míg korábban annak esélye, hogy az orosz csapatok behatolnak Ukrana kontinentális részére 80 százalékos volt, most mintegy 50 százalék." A múlt héten Timcsuk közölte, hogy az orosz csapatok átrendeződnek: míg Ukrajna keleti határa mentén csökkentik a katonák létszámát, az ország északkeleti határához közel, a brjanszki területen újabb, korszerű harckocsikkal és harci járművekkel felszerelt egységek tűntek fel.

Ukrajna az ország keleti részének megszállásától tartott azóta, hogy Oroszország ellenőrzése alá vonta, majd elcsatolta tőle a Krím félszigetet.

A mostani csapatcsökkentésnek Szergej Lavrov orosz és John Kerry amerikai külügyminiszterek hétvégi, párizsi tárgyalásainak eredménye lehet. Az Egyesült Államok a határ közben tartózkodó - Moszkva szerint csupán gyakorlatozó - haderő visszavonását a válságból való kilábalás előfeltételének nevezte. Lavrov szombaton azt mondta, hogy Moszkvának nem áll szándékában, de érdekében sem átlépni az ukrán határt.

Lezárult a jelöltállítás

A május 25-i, előre hozott ukrán elnökválasztáson 46 jelölt indul. Közülük csak nyolcan pártok jelöltjei. A központi választási bizottság április 4-ig vizsgálja meg, hogy a jelöltek megfelelnek-e a választásokon való indulás feltételeinek. A bizottság adatai szerint nyolcan kapták meg eddig hivatalosan a jelöltstátust, többek között Jurij Bojko és Szerhij Tihipko, Mikola Azarov első kormányának volt miniszterelnök-helyettesei, Renat Kuzmin volt helyettes főügyész és Mihajlo Dobkin, Harkiv megye exkormányzója, akit szombati kongresszusán a Régiók Pártja (PR) választott jelöltjéül Szerhij Tihipkóval szemben. Utóbbi népszerűbb a választók körében, mint a PR jelöltjévé választott harkivi kormányzó, aki a hatalomból februárban eltávolított, oroszbarát Viktor Janukovics elnök emberének számít. Dobkin jelenleg 4,2 százalékos támogatottságnak örvend, míg Tihipkót 7,3 százalék támogatná.

A jelöltállítás másik nagy meglepetése Vitalij Klicsko, az Ütés (UDAR) párt vezetőjének visszalépése volt Petro Porosenko politikus-üzletember javára, így utóbbi lett az Ütés jelöltje. Állítólag megállapodtak, hogy az Ütés és a Porosenko mögötti politikai erő közösen jelöli majd Klicskót a kijevi főpolgármesteri posztra. A Nyugat-barát Porosenko, aki aktív szerepet játszott a 2004-es narancsos forradalomban, és a tavaly novemberben kirobbant kijevi hatalomellenes tüntetéssorozatban is, jelenleg biztos fölénnyel, 24,9 százalékkal vezeti a jelöltek népszerűségi listáját. Az üzletember a Rochen csokoládégyár, az Ötös hírtelevíziós csatorna, valamint számos nagy- és középvállalkozás tulajdonosa és egyike Ukrajna leggazdagabb embereinek. Viktor Juscsenko elnöksége alatt a befolyásos nemzetbiztonsági és védelmi tanács vezetője volt, rövid ideig külügyminiszteri, majd Janukovics elnöksége alatt néhány hónapig gazdasági miniszteri posztot töltött be Azarov első kormányában.

A többi jelöltállítás nem hozott meglepetést: a Haza (Batykivscsina) vezetőjét, Julija Timosenko volt kormányfőt, a Szabadság (Szvoboda) Oleh Tyahnibok pártelnököt, a kommunista párt is vezetőjét, Petro Szimonyenkót jelölte az államfői posztra. Timosenko népszerűsége 8,2, Szimonyenkóé 3,6, Tyahniboké pedig 1,7 százalékos. Jelöltette magát Dmitro Jaros, a múlt novemberben kezdődött kijevi hatalomellenes tüntetéseken létrejött radikális Jobboldali Szektor vezetője is, támogatottsága jelenleg 0,9 százalékon áll.