Bevezetik a minimálbért a németek

Vágólapra másolva!
Berlinben csapos? Lipcsében takarít? Óránként 8,5 eurót biztosan kap majd 2015-től.
Vágólapra másolva!

Angela Merkel német kancellár jóváhagyta az új német minimálbért, közölte a BBC. Az országban eddig nem volt minimális kereset, most ezt 8,5 euróban, jelenlegi árfolyamon 2600 forintban állapították meg. A szabály 2015 január elsején lép életbe. Napi nyolc órával, heti húsz munkanappal számolva ez 1360 euró, forintban 420 ezer.

Németország most még egyike a hét uniós országnak, amelyben nincs minimálbér, az állam ennek a kérdését a szakszervezetekre és üzleti csoportokra bízta. A szociáldemokraták (SPD) szorgalmazták a lépést, de a konzervatív CDU és CSU nem, most azonban belementek a dologba. Az SPD közölte: a munka visszakapja a becsületét egy fair fizetéssel, függetlenül attól, hogy keleten vagy nyugaton, illetve melyik ágazatban dolgozik valaki.

A Parlament nyáron tűzheti napirendre az erről szóló vitát, az ügy szeptember környéként mehet aztán a felsőház elé. A bér nem vonatkozik az ösztöndíjasokra, gyakornokokra, és a munkájuk első hat hónapjában azokra, akik hosszú munkanélküliség után találtak állást. Két évig nem kell alkalmazni a z új szabályt az idény- és időszaki munkásokra.