Vágólapra másolva!
Malajzia továbbra is bűnügyként kezeli az MH370-es járat rejtélyes eltűnését, de a rendőrfönök szerint elhúzódó nyomozásra kell felkészülni, és lehet, hogy soha nem is oldják meg az ügyet.
Vágólapra másolva!

Talán soha nem fogjuk megtudni, mi áll az MH370-es rejtélyének hátterében, idézi a BBC Khalid Abu Bakart, Malájzia rendőrfőnökét. "A bűnügyi nyomozás folyik, minden apró dolgot tisztáznunk kell, és lehet, hogy a végén sem lesz ismert, mi volt az incidens valódi oka", mondta. Hozzátette: több mint 170 meghallgatás volt eddig a gép ügyében a pilóták és a személyzet családtagjainak körében, még a szállítmányt és a felszolgált ételt is lenyomozták, hogy lehetett-e esetleg merénylet a háttérben.

A Bernama állami hírügynökség jelentése szerint az utasok esetében a hatóságok befejezték a hozzátartozók kihallgatását és az egyéb vizsgálatokat, a pilóták és a személyzet többi tagja esetében még nem. Malajzia még mindig bűnügyként kezeli az eltűnt utasszállító repülőgép tragédiáját, és négy lehetőségre koncentrál: gépeltérítés vagy szabotázs történt, illetve a gépen lévők közül valakinek volt valamilyen egyéni vagy pszichológiai problémája. Az már biztosnak tűnik, hogy a 227 utasnál nem találtak erre utaló jeleket, mondta Bakar.

A gép után ma tíz repülőgép és kilenc hajó kutat, közölték ausztrál hatóságok. A BBC szerint a kutatásba bekapcsolódott egy brit tengeralattjáró és Peter Jackson filmrendező, a Gyűrűk Ura rendezőjének magángépe is, valamint úton van egy brit hadihajó is. A kutatást vezető Angus Houston azt mondta, ez a legnagyobb kihívást jelentő művelet, amit valaha látott, és figyelmeztetett, hogy a keresés hosszú ideig eltarthat. "A gép utolsó ismert pozíciója messze van attól a ponttól, ahol eltűnhetett, nehezítve a feladatot", mondta.

Najib Razak maláj miniszterelnök szerda este Ausztráliába utazik, és ellátogat a kutatásokat vezető központba, találkozik ennek vezetőjével és Tony Abbott kormányfővel is.

A Kuala Lumpurból Pekingbe tartó MH370-es járat március 8-án tűnt el, 239 emberrel a fedélzetén.