Putyin levélben figyelmeztette az EU vezetőit

Vágólapra másolva!
Ha Ukrajna nem fizeti ki tartozásait a gázért, akkor Oroszország felfüggesztheti az exportot. Putyin szerint kritikus helyzet állt elő a két milliárd dolláros tartozás miatt. 
Vágólapra másolva!

Vlagyimir Putyin orosz elnök figyelmeztette Európa vezetőit, hogy kritikus helyzetet teremtett az, hogy Ukrajna nem fizeti ki időben az Oroszországtól vásárolt gázt – írja a BBC.

Az Ukrajnán át futó gázvezetékek számos EU-tagországot látnak el gázzal, és a BBC szerint többen aggódnak amiatt, hogy a mostani feszült helyzet gázhiányhoz vezethet.

A orosz állami gázkereskedő vállalat, a Gazprom szerint Ukrajna már két milliárd dollárral tartozik nekik. A Gazprom szerdán meglebegtette, hogy előleget fog kérni a gázért, de Putyin azt mondta, hogy a vállalat egyelőre ne hozza meg ezt a lépést, mert tárgyalásban áll a partnereivel, amellyel vélhetően az EU-ra célzott.

Putyin levelet is küldött az „európai vezetőknek”, amelyben az áll, hogy részben vagy egészben felfüggeszti az Ukrajnán át történő gázexportját, amennyiben Ukrajna nem tesz eleget fizetési kötelezettséginek. Az EU gázfogyasztásának közel egyharmada jön Oroszországból.