DNS-vizsgálat igazolta az Oslóban talált amnéziás férfit

Vágólapra másolva!
Orvosi vizsgálatok eredménye szerint is cseh állampolgár az a férfi, akire tavaly karácsony előtt személyazonosító okmányok nélkül talált rá a norvég rendőrség a behavazott Oslo egyik utcájában. 
Vágólapra másolva!

A cseh rendőrség genetikusai által elvégzett DNS-vizsgálatok eredménye megerősítette, hogy a férfi a Cseh Köztársaság 36 éves állampolgára, közölte Eva Stulíková, a csehországi rendőr-főkapitányság szóvivője az Oslo utcáin rossz állapotban megtalált titokzatos amnéziás férfiról.

A csehek a vizsgálat eredményét átadták norvég kollégáiknak. A nemzetközi szabályok alapján az ügy további kimeneteléről csak a norvég rendőrségnek van joga tájékoztatást adni. A Norvégiában ideiglenesen John Smithnek elnevezett ismeretlen férfi beleegyezése alapján a norvég rendőrség néhány napja fényképet tett közzé. Szerdán az illetőt csehországi szülei és rokonai felismerték. Ezt követően a feltételezett szülőktől DNS-mintát vettek, amelyet azonnal összevetettek a férfi DNS-vizsgálatának eredményével.

Sem a szülők, sem a rokonok nem tudják megmagyarázni, hogyan kerülhetett az illető Norvégiába.
Az állítólag öt nyelven beszélő, értő férfi azt állítja, nem emlékszik a saját nevére, sem pedig arra, hogy honnan származik. Elmondása szerint decemberben ismeretlenek Oslóban kirabolták és elkábították, majd a behavazott utcán magára hagyták. A férfi jól beszél angolul, és megérti a cseh, szlovák, lengyel és orosz nyelvet is.

A norvég biztonsági erők korábban már megpróbálták az Interpolon keresztül azonosítani, de nem jártak sikerrel.