Harcok robbantak ki Ukrajna keleti részén

Ukrajna, ukrán válság, szlovjanszk, rendőrörs
Armed pro-Russian activists guard a police station in the eastern Ukrainian city of Slavyansk after it was seized by a few dozen gunmen on April 12, 2014. A few dozen gunmen seized a police station in Ukraine's restive eastern industrial heartland amid spreading protests in favour of the heavily Russified region joining Kremlin rule. The attack and a failed assault on the prosecutor's office in the local capital Donetsk underscored the volatility of a crisis that EU and US diplomats hope to deescalate when they gather their Moscow and Kiev counterparts for four-way peace talks in Geneva on Thursday. AFP PHOTO / ANATOLIY STEPANOV
Vágólapra másolva!
Donyeck megye több városában fegyveres harcok robbantak ki. Összeül az ukrán védelmi tanács.
Vágólapra másolva!

Olekszandr Turcsinov ügyvivő ukrán államfő közép-európai idő szerint este nyolc órára hívta össze a nemzetbiztonsági és védelmi tanácsot (RNBO). Arszen Avakov belügyminiszter azt közölte, hogy a Donyeck megyében lévő Kramatorszkban ismeretlen fegyveresek tüzet nyitottak a helyi adminisztráció épületére, az azt védő rendőrök viszonozták a tüzet.

Az ugyancsak ebben a megyében lévő Krasznij Limanban szintén ismeretlen fegyveresek vették tűz alá a helyi rendőrséget. A támadók állítólag AK100-as gépkarabélyt használtak, amely csak az orosz hadseregben van rendszeresítve. A fegyveresek egyes épületeken az ukrán zászlót oroszra cserélték le - írja a Reuters. Az ukrán belügyminiszter Facebook-bejegyzésében azt írta: az ukrán hatóságok ezeket az eseményeket külső - Oroszország által végrehajtott - agressziónak tekintik. A miniszter szerint e lövöldözéseknek egyelőre nincsenek halálos áldozataik.

Kommandósokat sejtenek a szakadárok között

Ihor Kabanenko admirális, az ukrán fegyveres erők vezérkari főnökének volt első helyettese Facebook-oldalán azt írta, hogy megkezdődött "Ukrajna keleti részének orosz katonai inváziója". Kabanenko szerint Szlovjanszkban és Krasznij Limanban katonai kommandós egységek tevékenykednek, ami viselkedésükön egyértelműen látszik, ők "segítik" a helyi szakadárokat a konfliktus élezésében. Krasznij Limanban mintegy ötven Kalasnyikov gépkarabéllyal felfegyverzett álarcos behatolt a rendőrség épületébe. Közülük mintegy harmincan helybeli veteránok, oroszbarát kozákok, húszan viszont állítólag Szlovjanszkból érkeztek.

Orosz katonai vagy krími szeparatista jelenlétről tanúskodik az az ukrán médiában közzétett felvétel, amelyen egy maszkot és jelzés nélküli egyenruhát viselő gépfegyveres férfi látható szombaton Szlovjanszkban a megszállt rendőrségi épületnél, s aki nagyon hasonlít arra, akit március 18-án a krími Szimferopolban kaptak lencsevégre orosz katonák egy művelete közben.

Az RT.com értesülései szerint Donyeckben emberek ezrei csoportosulnak az utcákon, akik a szlovjanszki rendőrséget és más, az ukrán kormányzat fennhatósága alatt álló épületet elfoglaló fegyvereseket támogató csoportokat is alkotnak.

Mobiltelefonos felvétel a rendőrkapitányság elfoglalásáról

Szombat délután az Ukrajna keleti részén, az orosz határtól 150 kilométerre fekvő Szlovjanszkban ismeretlen (feltehetően oroszbarát) fegyveresek elfoglaltak egy rendőrkapitányságot és az ukrán biztonsági szolgálat (SZBU) épületét. A BBC birtokába jutott videó szerint a fegyveresek egy UAZ teherautóval vontatták ki helyéből a kapitányság egyik földszinti ablakát védő rácsokat, és így jutottak az épületbe.

Fegyveres oroszbarát aktivisták az elfoglalt rendőrkapitányság mellett Forrás: AFP/Anatoliy Stepanov

A harcok annak ellenére robbantak ki, hogy Konsztyantin Pozsidajev, a korábbi donyecki rendőrkapitány a vérontás elkerülése érdekében önként lemondott a pozíciójáról - nyilatkozta egy helyi tévécsatornának a BBC szerint.

A Reuters hírügynökség beszámolója szerint az, hogy Szlovjanszkban és a szomszédos városban oroszbarát fegyveresek foglaltak el kormányzati tulajdonú épületeket, és barikádokat emeltek az utakon, jócskán növeli a gázháború kialakulásának lehetőségét, amely az ország területén keresztülhaladó vezetékek elzárását eredményezheti.

Kitörhet a gázháború

A héten Vlagyimir Putyin orosz elnök a múlt héten levelet írt az orosz földgázt vásárló országok vezetőinek: ebben kifejtette hogy a kiegyenlítetlen ukrán gázszámla az európai szállítások biztonságát fenyegeti. Mivel ha Oroszország leállítja az ukrán gázszállításokat, Ukrajna a területén áthaladó vezetékből a nem neki szánt mennyiség lecsapolásával pótolhatja a hiányt. A levelet José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke válaszolta meg, aki hétfőre tanácskozót hívott össze az érintett országokkal.